Nieuwsbericht

Nieuwe beheerder voor het Rijkswaterstaat IT-Netwerk voor de komende 5 jaar

Gepubliceerd op: 13 mei 2024, 16.27 uur - Laatste update: 14 mei 2024, 21.04 uur

Vrijdag 26 april 2024 is op de Rijkswaterstaat locatie in Utrecht de overeenkomst Integraal Beheren, Onderhouden & Aanpassen van het Rijkswaterstaat IT-netwerk en Service Integratie op operationeel niveau binnen de IT-netwerkketen (BOSI) ondertekend.

Voor de komende 5 jaar, met de mogelijkheid om 3 keer 2 jaar te verlengen, wordt het beheer van het IT Netwerk aan de nieuwe opdrachtnemer Conclusion overgedragen, na 17 jaar KPN als beheerder te hebben gehad.

De overeenkomst is ondertekend door Martin Wijnen (Directeur-Generaal Rijkwaterstaat) en Seger Theuns (Conclusion). Quanza en Conclusion Mission Critical zijn de onderaannemers.

IT Netwerk

Rijkswaterstaat beschikt over een eigen landelijk dekkend IT Netwerk, met meer dan 6.000 switches, bijna 5000 km glasvezel, 1.500 routers en meer dan 1.000 WiFi access points. Dit IT Netwerk is de verbinding tussen alle Rijkswaterstaat objecten en voorziet in datastromen van en naar onze rijkswegen, vaarwegen en ons waternetwerk. De dienstverlening is gericht om te allen tijde een beschikbaar, veilig en voorspelbaar IT Netwerk te hebben.

Adriaan Schutte, directeur IV Rijkswaterstaat Netwerken bij de Centrale Informatie Voorziening (CIV) Rijkswaterstaat: ‘We kijken uit naar onze samenwerking met Conclusion en Quanza voor het beheer van onze netwerkinfrastructuur. Ons doel is om altijd een beschikbaar, veilig en voorspelbaar IT Netwerk te hebben. De komende jaren heeft Rijkswaterstaat mooie uitdagingen met betrekking tot het verder ontwikkelen van het landelijk netwerk. Vanuit die opgave hebben wij het volste vertrouwen gesteld in onze nieuwe partners.’

Marc de Beer, directeur bij Conclusion Mission Critical: ‘Ik ben verheugd dat we Rijkswaterstaat mogen toevoegen aan ons klantportfolio. Als organisatie leveren zij een cruciale bijdrage aan een vitaal Nederland, waarmee ze perfect passen bij het type organisaties dat wij graag bedienen. Ook ben ik trots op ons partnership met Quanza. Naast een sterke culturele fit, richten zij zich net als wij op missiekritische dienstverlening voor organisaties met maatschappelijke relevantie. Daar zit dus een goede match. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we samen succesvol een 24/7 beschikbare, wendbare en weerbare netwerkinfrastructuur voor Rijkswaterstaat gaan realiseren.’

Judith Tolk, commercieel directeur bij Quanza: ‘We zijn enorm trots om Rijkswaterstaat te verwelkomen bij Quanza. Het is voor ons een mijlpaal geheel in lijn met onze strategische koers, waarin onze toewijding om hoogwaardige diensten te leveren die voldoen aan de strengste eisen van missiekritieke- en vitale infrastructuren sterk naar voren komt. Ik kijk ernaar uit om onze expertise te combineren met die van Conclusion Mission Critical en zo samen zorg te dragen voor een robuuste en toekomstbestendige netwerkinfrastructuur van Rijkswaterstaat, welke bijdraagt aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.’

Transitiefase

In de transitiefase die volgt, wordt de huidige overeenkomst met KPN omgezet naar de overeenkomst BOSI met Conclusion.

KPN: ‘Rijkswaterstaat heeft na evaluatie van de aanbiedingen voor de BOSI-aanbesteding gekozen voor een andere partij dan KPN. Ruim 17 jaar hebben wij de voorlopers van deze dienstverlening verzorgd voor Rijkswaterstaat. We zijn er trots op dat we met een zeer stabiel Rijkswaterstaatnetwerk hebben bijgedragen aan de bereikbaarheid en veiligheid van Nederland. Uiteraard werken we constructief mee aan de overgang naar de nieuwe partij. KPN staat klaar om in de toekomst weer mee te dingen naar de opvolger van BOSI.’