Nieuwsbericht

Multidisciplinaire oefening voor DelfSail 2024

Gepubliceerd op: 21 mei 2024, 13.59 uur - Laatste update: 24 mei 2024, 11.55 uur

Zaterdag 18 mei 2024 was er in de haven van Delfzijl een multidisciplinaire oefening tussen de Brandweer, Ambulancezorg Groningen, Groningen Seaports, KNRM, Rijkswaterstaat, Politie Noord-Nederland, gemeente Eemsdelta en de Meldkamer Noord-Nederland ter voorbereiding op DelfSail 2024.

Het doel van de oefening was om inzichtelijk te maken wat voor knelpunten er kunnen ontstaan bij inzet van de verschillende hulpdiensten op, in en rond het water.

Tijdens de multidisciplinaire oefening van zaterdag 18 mei lag de focus op de operationele samenwerking tussen de hierboven genoemde partijen. Hierbij werd een aanvaring tussen 2 schepen gesimuleerd, waarbij 1 schip stuurloos wordt. Op het andere schip breekt een brand uit en zijn er gewonde personen.

Mobiel verkeersleider

De RWS74 nam ook deel aan de oefening. Mobiel verkeersleider Wiebe Haaima blikt tevreden terug. ‘Het is een zeer waardevolle oefening. We hebben contact met elkaar en dan zetten we alles weer even op scherp. Hoe communiceren we, wie doet wat bij de slachtoffers. Het is zo’n groot evenement, en nu konden we mooi kijken hoe alles loopt.’

DelfSail 2024

Van 13 tot en met 16 juni vindt de zevende editie van DelfSail plaats, waarbij vele exotische schepen te bewonderen zijn. Gedurende het evenement zijn er vele activiteiten in en rondom de haven van Delfzijl, de Eems en het centrum van Delfzijl.

Groot publieksevenement

De Stichting DelfSail verwacht in totaal zo’n 370.000 bezoekers te verwelkomen. De betrokken organisaties zijn al enkele jaren bezig met de voorbereiding van het evenement, zo ook op het gebied van veiligheid. De organisaties kijken uit naar een fantastisch evenement, maar willen tegelijkertijd voorbereid zijn op eventuele incidenten.

Rijkswaterstaat op DelfSail

Rijkswaterstaat is zelf ook aanwezig op DelfSail. Daarbij is onder meer een oude zeilklipper te bewonderen. Ook de RWS 74 zal, als er geen incidenten plaatsvinden, op vrijdag 14 juni en zaterdag 15 juni te zien zijn.