Interview

‘Met de BouwApp kunnen we belangrijk nieuws snel verspreiden’

Gepubliceerd op: 16 mei 2024, 14.05 uur

Het versterken van de brug in de A7 bij Purmerend raakt de levens van velen. Weggebruikers krijgen te maken met langere reistijden, sluipverkeer en beperkte mobiliteit. Maar ook de directe omgeving van de brug ervaart overlast, onder andere door werkverkeer en bouwgeluiden.

Omgevingsmanager Arco Bouwmeester van bouwcombinatie Savera vertelt over hoe hij zorgt dat mensen op de hoogte zijn.

‘Als omgevingsmanager heb ik 2 hoofdprioriteiten’, vertelt Bouwmeester. ‘Ten eerste zorg ik er samen met m’n team voor dat de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Denk aan het regelen van bouwvergunningen, zorgen dat kabels en leidingen op tijd verlegd zijn en dat verkeersmaatregelen op tijd ingevoerd zijn. De technici kunnen zich zo helemaal op de brug focussen. De randvoorwaarden eromheen: die regelen wij.’

Met iedereen in contact

‘Mijn tweede prioriteit is ervoor zorgen dat degenen die geïnformeerd moeten zijn over de werkzaamheden, dat ook zijn. Daarnaast hopen we natuurlijk dat we bij hen ook begrip kunnen kweken over de noodzaak van de versterking.’ Het gaat Bouwmeester hierbij niet alleen om de direct omwonenden van de brug. Ook forenzen, ondernemers en hulpdiensten zijn onderdeel van zijn doelgroep.

Bouwmeester: ‘We zorgen ervoor dat we iedereen goed op de hoogte brengen en houden zodat zij weten waar ze aan toe zijn. Om dat te bereiken, sturen we brieven, organiseren we informatiebijeenkomsten en zijn we actief op sociale media. Alles wat nodig is om zoveel mogelijk weggebruikers en omwonenden te bereiken. Hiervoor werken we nauw samen met onze collega’s van Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeenten.’

Binnen de normen opereren

Bij bouwprojecten zoals deze is er allerlei wet- en regelgeving die kaders bieden waarbinnen we werkzaamheden mogen uitvoeren. Zo moet bouwlawaai binnen de normen blijven, zowel qua geluidsvolume als de tijden waarbinnen we dat geluid mogen maken. ‘Alles om overlast te voorkomen’, aldus Bouwmeester.

‘Tegelijkertijd willen we natuurlijk ook zo snel mogelijk werken. Daarom hebben we bij deze opdracht een ontheffing aangevraagd en gekregen om de tijden waarbinnen we geluid mogen maken op te rekken. Anders lukt het niet om begin september 2024 klaar te zijn met de versterking van de brug.’

Een nieuwe manier om betrokkenen op de hoogte te houden is via de BouwApp. Bouwmeester: ‘Met deze app kunnen we mijlpalen en de voortang van het werk delen, inclusief foto’s en video’s. Wat een praktische extra optie is, is dat we iedereen die dat wil, een ‘push notificatie’ kunnen sturen. Hiermee kunnen we urgent nieuws extra aandacht geven met een telefoonmelding. Denk aan “We gaan de weg afsluiten” of “We moeten ’s nachts langer door”. Zo hopen we frustratie en verkeershinder steeds meer te voorkomen.’

De BouwApp is te downloaden via de AppStore of PlayStore.