Interview

‘De drukte op de informatiebijeenkomsten laat zien hoe betrokken de omgeving is’

Gepubliceerd op: 5 april 2024, 15.52 uur

De versterking van de brug over de A7 beïnvloedt de levens van vele Noord-Hollanders. Bewoners, transporteurs, hulpdiensten: allen passen ze tijdens de werkzaamheden hun vaste routes aan. Rijkswaterstaat doet er van alles aan om hen hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, zoals met hen in gesprek gaan tijdens bijeenkomsten.

‘De eerste serie informatiebijeenkomsten was in november 2023’, vertelt Jessica de Vries, adviseur omgeving bij Rijkswaterstaat. ‘Toen wilden we vooral mensen meenemen in de plannen en hen laten weten: het komt eraan.’ 

‘De tweede serie bijeenkomsten (in de laatste week van februari 2024) stond in het teken van de precieze planning communiceren en mensen helpen zich voor te bereiden op wat komen gaat.’

Beter reizen

We organiseerden verschillende bijeenkomsten voor de verschillende ‘doelgroepen’ die van de brug gebruikmaken. De Vries: ‘Zo was er voor ondernemers een online-bijeenkomst. We nodigden daarnaast ook een organisatie uit die ondernemers helpt met mobiliteitsvraagstukken, Breikers.’

‘Zij stimuleerden de ondernemers na te denken over hoe ze het reizen van hun medewerkers kunnen verduurzamen. Niet alleen tijdens de werkzaamheden, maar ook daarna.’ In Purmerend was er een ‘dubbele sessie’, in sportcafé de Beuk. In de middag verwelkomde Rijkswaterstaat zo’n 300 bewoners, in de avond ongeveer 200 ondernemers.

Beide doelgroepen hadden vooral vragen als: ‘Hoe kan ik het beste reizen tijdens de werkzaamheden?’, ‘Welke wegen worden op welke tijdstippen afgesloten?’ en ‘Kom ik in aanmerking voor een ontheffing?’

Transportsector

Daarnaast waren er ook bijeenkomsten in het (naast de brug gelegen) dorp Neck, in een paardenmanege in de Beemster én in een loods van Ron Rijser Transport. Bij deze laatste bijeenkomst waren ongeveer 100 transporteurs uit de regio aanwezig, net als verschillende transport-brancheverenigingen.

‘Tijdens de werkzaamheden geldt een gewichtsmaximum van 25 ton op de brug. Ook is er een vrachtwagenverbod in de binnenstad van Purmerend. Daar waren natuurlijk wel vragen over.’ De laatste bijeenkomst voor de werkzaamheden starten, was een webinar op 19 maart 2024. 

‘We vatten het hele verhaal nogmaals samen’, aldus De Vries. ‘Zo proberen we, voordat de werkzaamheden in april 2024 starten, iedereen zo goed mogelijk te informeren. Dat de sessies zo goed bezocht zijn, laat wel zien dat de betrokkenheid hoog is.'

'Maar we zien ook dat nog niet iedereen helemaal voorbereid is. Daarom blijven we informeren en vragen beantwoorden.’