Nieuwsbericht

Informatiecentrum Blankenburgverbinding vernieuwd

Gepubliceerd op: 6 februari 2024 - Laatste update: 6 februari 2024, 16:48

Het laatste jaar voor de bouw van de Blankenburgverbinding is aangebroken. Na het afzinken van de 2 tunneldelen in 2023 ligt de focus nu op de afbouw. Ook in het informatiecentrum aan de Maassluissedijk in Vlaardingen is dit terug te zien.

Het is vernieuwd en richt zich nu meer op de eindsituatie. Zo is er aandacht voor de techniek die in de tunnels wordt ingebouwd. En vanwege de komst in augustus 2024 van de Tour de France Femmes avec Zwift naar de Blankenburgverbinding, is er nu ook een bijzondere feature te vinden: 2 officiële Tourfietsen.

Het informatiecentrum is dé plek waar alles over en rondom het project Blankenburgverbinding te vinden is. Hier kan iedereen zien en beleven wat er allemaal komt kijken bij de aanleg van de nieuwe snelweg.

Tunneltechniek in het klein

Wat voor een technische installaties zitten er in of rond een tunnel? En wat doet die techniek bijvoorbeeld wanneer er een ongeval in een tunnel gebeurt?

Er staat nu een maquette met miniatuur tunneltechniek in het informatiecentrum. Hiermee kunnen bezoekers verschillende scenario’s afspelen en ervaren hoe het een en ander in zijn werk gaat als iets gebeurt voor of in de tunnel.

Tour de France Femmes

De openingsrit van de Tour de France Femmes avec Zwift (de Tour de France voor vrouwen) op 12 augustus 2024 gaat maar liefst 2 keer door de tunnels van de Blankenburgverbinding en kruist de nieuwe weg ook nog een keer via de Maassluissedijk.

Om alvast in de stemming te komen plaatste de Tourorganisatie 2 originele Tourfietsen in het informatiecentrum. Hierop kunnen bezoekers elkaar uitdagen en virtueel over de Champs-Élysées racen.

Andere veranderingen in het informatiecentrum

Voor een passage over de nieuwe A24 moet straks tol worden betaald. De A24 heeft geen tolpoortjes, dus weggebruikers kunnen gewoon doorrijden. Camera’s fotograferen en registreren de kentekens van voertuigen. Gebruikers moeten zelf online de tol betalen, voor- of achteraf binnen 3 dagen (72 uur) of automatisch. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Hiervoor kunt u nu terecht in het informatiecentrum. Ook op de website e-tol vindt u meer informatie.

Daarnaast zijn er portretten van de bouwers en mensen achter de schermen geplaatst. Wie hebben de Blankenburgverbinding gebouwd en wat waren de uitdagingen waar ze tegenaan liepen? Ook interessant voor jongeren die belangstelling hebben voor een technische opleiding of een beroep in de bouw overwegen.

En natuurlijk is er van alles te vinden over de bouw van de 2 tunnels, de beide knooppunten en de verbreding van de A20. Met uitleg over de bouwmethoden en techniek, de historie van het project, archeologie en de landschappelijke inpassing.

Openingstijden en mogelijkheden voor rondleidingen

Het informatiecentrum aan de Maassluissedijk 199 (poort 53 BAAK) in Vlaardingen is geopend van woensdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Vanaf 10 februari 2024 is het informatiecentrum ook weer op zaterdagen geopend van 11.00 tot 15.00 uur. Wilt u op een zaterdag een bezoek brengen aan de bouwplaats? Kijk voor de mogelijkheden en aanmelden op de website van de Blankenburgverbinding.

Meer informatie Blankenburgverbinding

De Blankenburgverbinding is een nieuwe snelweg, de A24, die vanaf eind 2024 de A20 bij Vlaardingen verbindt met de A15 bij Rozenburg. Meer informatie over het project vindt u op de projectpagina A15/A20 Blankenburgverbinding of op de website Blankenburgverbinding.