Nieuwsbericht

N99: hinder voor verkeer door werkzaamheden aan Kooybrug; januari en februari 2024

Gepubliceerd op: 9 januari 2024, 12.30 uur

Rijkswaterstaat voert in januari en februari 2024 verschillende werkzaamheden uit aan de Kooybrug, die hinder geven voor wegverkeer en scheepvaart. Er wordt gewerkt aan het beweegbare deel van de brug, remmingwerken en wachtplaatsvoorzieningen voor scheepvaart.

Houd van vrijdag 19 januari tot en met zaterdag 20 januari en maandag 5 februari tot en met woensdag 7 februari 2024 rekening met omleidingen en verkeersstops. De extra reistijd kan hierdoor oplopen tot 30 minuten.

Hinder op uw route?

Zoek op route of wegnummer

Werkzaamheden aan het brugval

Van vrijdag 19 januari 19.00 uur tot en met zaterdag 20 januari 00.00 uur werkt Rijkswaterstaat aan het brugval, het beweegbare deel van de brug. Dat is noodzakelijk, omdat het brugdek door scheurvorming erg is verslechterd. Om de veiligheid van de brug én de bereikbaarheid van de regio te garanderen, kunnen de werkzaamheden aan deze scheuren niet worden uitgesteld.

Doorgaand verkeer wordt dan omgeleid via de N99 naar de N249 en de N9. Nood- en hulpdiensten, ov-bussen en langzaam verkeer (zoals fietsers, voetgangers en landbouwvoertuigen) kunnen gebruik blijven maken van de brug. Behalve op zaterdag van 15.00 uur tot 18.00 uur, dan is de brug dicht voor al het verkeer.

Ook langzaam verkeer kan tijdens deze 3 uur niet over de Kooybrug heen. Er is geen alternatieve route. Nood- en hulpdiensten en bussen worden omgeleid via het marineterrein. Verkeersregelaars begeleiden het verkeer ter plekke. Schepen met een doorvaarthoogte boven 8,3 m kunnen van vrijdag 19 januari 19.00 uur tot en met zaterdag 20 januari 00.00 uur niet doorvaren. Schepen lager dan 8,3 m ondervinden geen hinder.

Werkzaamheden aan wachtplaatsvoorzieningen en remmingwerken

Tot eind februari 2024 vervangt Rijkswaterstaat de wachtplaatsvoorzieningen voor scheepvaart en remmingwerken van de Kooybrug. Van maandag 5 februari 2024 tot en met woensdag 7 februari 2024 vinden er hierdoor een aantal verkeersstops plaats tussen 09.00 uur en 15.00 uur.

We zetten dan voor korte tijd de weg af waarbij de slagbomen op de brug naar beneden gaan. Op informatieborden langs de weg worden weggebruikers geattendeerd op de verkeersstops. Verder worden een aantal kleine onderdelen van de brug vervangen zoals leuningen en toegangsdeuren. Deze werkzaamheden duren tot vrijdag 8 maart 2024.

Tot eind februari is er beperkt hinder voor scheepvaart met een doorvaarthoogte boven 8,3 m over het Noordhollandsch Kanaal. Bediening van de brug voor deze schepen is op verzoek en kan tot 24 uur van tevoren worden aangevraagd. Schepen lager dan 8,3 m ondervinden geen hinder.

Goed voorbereid de (vaar)weg op

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers en vaarweggebruiker hun reis goed voor te bereiden en op tijd weg te gaan. Dit kan via de routeplanners op onze pagina Verkeersinformatie en wegwerkzaamheden en op de website Vaarweginformatie en door gebruik te maken van actuele navigatiesystemen.

Meer informatie over de werkzaamheden aan de Kooybrug is te vinden op onze projectpagina N99: renovatie Kooybrug Den Helder.