Nieuwsbericht

Zonnige beelden tijdens Open Monumentendag 2023

Gepubliceerd op: 18 september 2023, 08.45 uur - Laatste update: 25 september 2023, 13.05 uur

Het was gezellig druk op zaterdag 9 september 2023 bij de monumenten van Rijkswaterstaat. Vanwege Open Monumentendag openden 9 monumenten de deuren en kon je een van onze sluizen, een van onze vuurtorens en een tunnel van dichtbij bewonderen. Dat leverde zonnige plaatjes op.

Elk monument heeft zijn eigen bijzondere verhaal. Door de jaren heen zijn ze bijvoorbeeld gerepareerd, voor andere doelen gebruikt, overstroomd of hebben ze een oorlog doorstaan. Tijdens Open Monumentendag 2023 stonden deze verhalen door de jaren heen centraal.

Volgens de organisatie van de landelijke editie van Open Monumentendag was dit een recordeditie. In totaal kwamen er 1,3 miljoen mensen op de monumenten af, het grootste aantal bezoekers ooit. Ook bij onze monumenten braken we bezoekersrecords, zoals bij de Prinses Beatrixsluizen en onze vuurtorens.

Het oude dienstgebouw van de Velsertunnel

In Velsen kregen geïnteresseerden de kans om door het oude dienstgebouw van de Velsertunnel te lopen. Via een rondleiding en aan de hand van een fototentoonstelling en video kregen bezoekers uitleg over de bouw en renovatie van de tunnel.

Ook konden ze een kijkje nemen in de gerenoveerde hyacinten, de ventilatietorens. De rondleiding werd erg gewaardeerd: ‘De medewerkers die er rond liepen waren erg enthousiast en erg leuk om in de catacomben van de tunnel te mogen kijken’, aldus een bezoeker.

Topdrukte bij de Prinses Beatrixsluis

Ongeveer 750 mensen bezochten op 9 september de Prinses Beatrixsluis. Het grootste deel van de bezoekers nam deel aan een rondleiding door de bedienruimte en een van de heftorens. De bezoekers waren unaniem enthousiast.

Sommigen waren bekend met de sluis en hadden de bouw van de 3e kolk nauwlettend gevolgd, terwijl anderen voor het eerst kwamen, soms vanuit verre oorden. Zowel jong als oud vonden het fascinerend om in de witte huisjes te bekijken, van waaruit alle 3 de sluiskolken bediend worden.

De drukte was ook voor schippers bijzonder. Zo meldde een schippersvrouw: ‘Toen wij gingen schutten stonden heel veel toeschouwers te kijken. Ik heb mijn armen lam gezwaaid naar alle kindjes.’

Lopen in de door de Haringvlietsluizen

In Stellendam kon je de Haringvlietsluizen van binnen en buiten bekijken. Een unieke kans om in de krochten (de schuiven) van de sluizen te lopen en uitleg te krijgen over de werking hiervan. Verder konden bezoekers mee met een rondleiding door de machinekamer en een oude atoombunker.

Ook aan de kinderen werd gedacht; er was een leuke puzzeltocht over het terrein. De bezoekers waren erg enthousiast: ‘Je betreedt plekken waar je normaal gesproken nooit kunt en mag komen’, merkte een aantal op. Andere bezoekers deelden de sentimenten: ‘Wat bijzonder om zo'n kijkje achter de schermen te krijgen, iets waar je normaal gesproken geen weet van hebt.’

Koel briesje vanaf de vuurtoren

Bezoekers konden genieten van een strakblauwe hemel en een heerlijk zonnetje bij een bezoek aan een van onze 5 opengestelde vuurtorens: Urk, Hoge Licht, Lage Licht, Noordwijk en Westerlicht.

Bij de verschillende vuurtorens genoten bezoekers na een stevige klim van een adembenemend uitzicht en een verkoelend briesje. Daar kregen zij ook de kans om een kijkje te nemen in de lichtkamer, waar ze meer te weten kwamen over de kustverlichting.

De schuilkelder van de Hollandsche IJsselkering

Het 1e deltawerk dat het laagste gebied van ons land beschermt, de Hollandsche IJsselkering, opende ook haar deuren. Naast de kering zelf waren er ook andere interessante bezienswaardigheden, zoals de sluis en een opvallende toren met de nieuwe aandrijving. Ook konden geïnteresseerden de atoomschuilkelder bezoeken die tijdens de Koude Oorlog kon worden gebruikt.

Vrijwilligers Open Monumentendag 2023

Rijkswaterstaat deed in 2023 voor de 14e keer (inclusief 2 virtuele edities) mee aan Open Monumentendag. Onze monumenten kunnen alleen worden opengesteld dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. We danken deze mensen dan ook hartelijk voor hun inzet.