Werkzaamheden

A22 ’s weekends dicht Velsertunnel; 7 - 10 juli 2023

Gepubliceerd op: 16 juni 2023 - Laatste update: 3 november 2023, 11:59

Van vrijdag 7 juli 20.00 tot maandag 10 juli 2023 05.00 uur is de Velsertunnel (A22) in beide richtingen afgesloten. In dit weekend voert Rijkswaterstaat diverse werkzaamheden uit in en rond de tunnel. Verkeer wordt ter plekke omgeleid via de A9. Houd rekening met fors extra reistijd op drukke momenten.

Werkzaamheden Velsertunnel

De belangrijkste reden voor het afsluiten van de tunnel is een update van de tunnelsoftware. Alle (veiligheids)systemen vallen hierdoor tijdelijk uit en worden een voor een weer aangezet. Ook vindt er dit weekend regulier onderhoud plaats aan de tunnel.

Tijdens dit onderhoud onderhouden we de systemen, inspecteren we de constructie en wordt de gehele tunnel schoongemaakt. Zoals de wanden, kolken, camera’s, signaalgevers, geluidsbakens, hoogtedetectie, verkeerslichten en zichtmeting. Omdat er door de werkzaamheden aan de Velsertraverse nu minder verkeer in de tunnel rijdt kiest Rijkswaterstaat ervoor om gelijktijdig in de Velsertunnel te werken.

Deze ‘kort en hevig’ aanpak maakt dat er later in 2023 geen weekendafsluiting van de Velsertunnel meer nodig is.

Omleidingen afsluiting Velsertunnel

De werkzaamheden starten vrijdag 7 juli om 20.00 en duren tot maandag 10 juli 05.00 uur. Tijdens het werk is de tunnel in beide richtingen afgesloten. De calamiteitenbogen zijn al geopend, in verband met de werkzaamheden aan de Velsertraverse.

Verkeer wordt omgeleid via de Wijkertunnel (A9) en knooppunt Rottepolderplein. Houd rekening met extra reistijd op de A9, die op drukke momenten fors kan oplopen. Op het onderliggend wegennet in de regio wordt geen extra reistijd verwacht.

Samenloop met andere projecten

Gemeente Velsen plaatst in de week van maandag 3 juli tot en met vrijdag 7 juli 2023 een verkeersregelinstallatie op de afslag IJmuiden. Hierdoor is de afslag deze week afgesloten. Daarnaast is de omleidingsroute voor de Velsertunnel afgestemd met de omleidingsroute voor de Velsertraverse. 

Advies aan weggebruikers

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de omleidingsborden te volgen en de reis voor te bereiden met behulp van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Op die manier zijn weggebruikers het snelst op hun bestemming. Bussen kunnen wel gebruik blijven maken van de Velsertunnel en ook fietsers hebben dit weekend geen vertraging.

Meer informatie Velsertunnel

Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina Velsertunnel. Ook kunt u contact opnemen via Twitter Rijkswaterstaat Verkeerinformatie.