Werkzaamheden

A12: Galecopperbrug richting Arnhem dicht; nacht van 8 op 9 februari 2023

Gepubliceerd op: 2 februari 2023 - Laatste update: 28 februari 2023, 11:12

De Galecopperbrug in de A12 richting Arnhem, ter hoogte van Utrecht, is van woensdag 8 februari 22.00 tot donderdag 9 februari 05.00 uur afgesloten voor verkeer vanwege onderhoud aan de brug.

De weg onder de brug (Griffioenlaan) is van 21.00 tot 06.00 uur volledig afgesloten voor auto- en fietsverkeer. Weggebruikers dienen rekening te houden met 20 minuten extra reistijd. Het verkeer richting Den Haag ondervindt geen hinder van de werkzaamheden.

Omleidingen

Gele borden leiden doorgaand verkeer richting Arnhem om via de N230 (Noordelijke Randweg Utrecht) en de snelweg A27 richting Utrecht. Bestemmingsverkeer wordt lokaal omgeleid.

Wat houden de werkzaamheden in?

Tijdens de nachtafsluiting plaatst Rijkswaterstaat een hijskraan op de Griffioenlaan om daarmee de kop van een van de hoge torens van de brug (de oostelijke pyloon) te verwijderen. In oktober 2022 is deze klus uitgevoerd voor de eerste, westelijke pyloon.

Let op: in geval van slecht weer stellen we de werkzaamheden uit.

Het verwijderen van de kop maakt onderdeel uit van een grote onderhoudsbeurt van de Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem. Door groei van het steeds zwaardere vracht- en autoverkeer is de belasting van de brug de afgelopen decennia flink toegenomen.

Daarnaast vertonen de stalen kabels die het brugdek dragen – tuien genaamd – roestvorming op de Galecopperbrug richting Arnhem. Om de brug ook in de toekomst veilig te kunnen gebruiken, versterken we de hoge torens (pylonen) en vervangen we de stalen kabels (tuien). De werkzaamheden duren tot begin 2024.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden? Ga dan naar de website van de Galecopperbrug. Hier vindt u ook een actuele planning en achtergrondinformatie over het project.