Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat publiceert nieuwe inkoopplanning (november 2022)

Gepubliceerd op: 1 december 2022 - Laatste update: 1 december 2022, 15:36

We publiceren regelmatig onze voorgenomen werkzaamheden en aanbestedingen. Hiermee komen we tegemoet aan de wens van de markt om zo vroeg mogelijk op de hoogte te worden gebracht van relevante ontwikkelingen en plannen. Zo kunnen marktpartijen zich hierop voorbereiden. De meest recente planning (november 2022) is nu in te zien.

Inkoopplanning Rijkswaterstaat

De meest recente editie van de inkoopplanning is nu beschikbaar. De inkoopplanning bevat voorgenomen opdrachten die nog niet zijn aanbesteed. De hele inkoopplanning is beschikbaar als Excel-bestand. Per inkoopdomein is de planning ook als pdf-bestand beschikbaar.

Actuele aanbestedingen vindt u op de website TenderNed. Factsheets van meerdere inkopen zijn beschikbaar via de Publicatiedatabank.

Recent aangekondigde aanbestedingen

Sinds de publicatie van de vorige inkoopplanning in juni 2022 startte voor meerdere werken de marktbenadering. Onder meer voor de renovatie van de Krammersluizen, de Zandkreeksluis en Sluisomplex Hansweert en de verbreding van de snelweg A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide. Recent startte ook de aanbesteding van de vernieuwing van de Van Brienenoordbrug.

Onzekerheden in de planning

De inkoopplanning kent veel projecten waarvan de planning onzeker is. De stikstofproblematiek, de prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en een gebrek aan arbeidscapaciteit zijn belangrijke oorzaken hiervan. Zo raakt de recente uitspraak van de Raad van State over het Porthos-project bij de Rotterdamse haven onze geplande onderhouds- en renovatieprojecten, waarin we gebruik maakten van de bouwvrijstelling. 

Onlangs presenteerde het kabinet maatregelen die de stikstofproblematiek moeten oplossen. Wanneer er meer duidelijk is over de impact hiervan, verwerken we dit. Dit wordt zichtbaar in de volgende planning.

De aankomende uitspraak van de Raad van State over de ViA15 zorgt nog altijd voor onzekerheid bij een aantal geplande uitbreidings- en aanlegprojecten. Zolang er nog geen uitspraak is in deze zaak en consequenties nog niet helder zijn, kunnen we voor deze projecten nog geen betrouwbare datum noemen voor de start van de marktbenadering. Bij deze projecten staat bij de geplande datum van de start van de marktbenadering daarom P.M. vermeld.

Volgende publicatie inkoopplanning

We verwachten de eerstvolgende reguliere publicatie van de inkoopplanning in maart 2023.