Gezamenlijk statement boerenacties: stop met onveilige acties

Nieuwsbericht

Gezamenlijk statement boerenacties: stop met onveilige acties

Gepubliceerd op: 27 juli 2022 - Laatste update: 28 juli 2022, 11:02

In de nacht van dinsdag 26 op woensdag 27 juli 2022 zijn op verschillende plekken in onder andere Oost-Nederland onveilige situaties gecreƫerd door een aantal boeren. Wij begrijpen dat zij een signaal willen afgeven en respecteren dat zij uiting geven aan de zorgen die zij hebben.

Dat recht hebben zij, net als ieder ander. Maar met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval, waaronder ook asbesthoudende materialen, en het uitrijden van mest veroorzaken zij schade en onveilige (verkeers)situaties. Door de politie wordt onderzocht wie hiervoor verantwoordelijk zijn.

Demonstreren is een grondrecht en zolang het binnen de grenzen van de wet blijft, is veel mogelijk. Gemeenten, provincies en kabinet zijn ook hierover in gesprek met boeren. Maar acties zoals deze brengen de verkeersveiligheid ernstig in gevaar en kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken en dat laatste kan vooral met deze droogte vergaande gevolgen hebben. Ook belemmert het de hulpdiensten bij het uitvoeren van hun taak.

Stop met acties die gevaarlijke situaties opleveren!

Namens Politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Veiligheidsregio IJsselland, Veiligheidsregio Twente is dan ook de oproep aan de betreffende boeren: stop met acties die gevaarlijke situaties opleveren!