De Utrechtsebaan (A12) krijgt een grote opknapbeurt

Nieuwsbericht

De Utrechtsebaan (A12) krijgt een grote opknapbeurt

Gepubliceerd op: 8 juni 2021, 14:38 - Laatste update: 8 juni 2021, 14:46

De gemeente Den Haag geeft de komende maanden een grote onderhoudsbeurt aan de 45 jaar oude Utrechtsebaan (snelweg A12). Dit is nodig om ook voor de toekomst de bereikbaarheid van Den Haag te garanderen.

Hiervoor moet het verdiepte deel van de Utrechtsebaan tussen de gemeentegrens bij Voorburg en Den Haag Centrum op verschillende momenten tijdelijk worden afgesloten.

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken en het centrum optimaal bereikbaar te houden worden de werkzaamheden in 2 fasen uitgevoerd en worden de werkzaamheden zoveel mogelijk ’s nachts en in het weekend uitgevoerd. Ook zijn de werkzaamheden ingepland nadat de Rotterdamsebaan gereed is. Hiermee heeft de stad een nieuwe belangrijke uitvalsweg.

Voorbereidende werkzaamheden

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden op het grote onderhoud in juni, juli en augustus 2021 worden de betonnen wanden van de Utrechtsebaan geïnspecteerd om precies te kunnen bepalen welke renovatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd.

Weekend van 18 en 19 juni 2021

volledige afsluiting tussen vrijdag 22.00 uur en zondag 05.00 uur

Nachten van 5 juli tot 9 juli 2021

afsluiting rijrichting Stad-In tussen 22.00 uur en 05.00 uur, de rijrichting Stad-Uit blijft toegankelijk

Nachten van 12 juli tot 16 juli 2021

afsluiting rijrichting Stad-Uit tussen 22.00 uur en 05.00 uur, de rijrichting Stad-In blijft toegankelijk

Nachten van 9 augustus tot 28 augustus 2021volledige afsluiting op doordeweekse nachten tussen 22.00 uur en 05.00 uur

Hoofdwerkzaamheden

Vanaf september 2021 tot en met maart 2022 zullen dan de hoofdwerkzaamheden gaan plaatsvinden. In deze fase worden de betonnen wanden gerenoveerd en het wegdek en de verkeerstechnische installaties vervangen.

  • Van september 2021 tot maart 2022 blijft rijrichting Stad-In toegankelijk, verkeer in de rijrichting Stad-Uit wordt omgeleid.

Gedurende deze periode blijft de Utrechtsebaan voor het verkeer richting het centrum van Den Haag doordeweeks gewoon bereikbaar. Ook op- en afrit 3, Bezuidenhout, blijft tijdens deze werkzaamheden toegankelijk. Alleen tijdens enkele weekenden zal ook de rijrichting Stad-In worden afgesloten en wordt het verkeer omgeleid. Het verkeer dat het centrum over de Utrechtsebaan wil verlaten zal tijdens de hele werkperiode worden omgeleid.

De Utrechtsebaan

De Utrechtsebaan is in 1976 geopend. Het is een - verdiept aangelegd - stukje Rijksweg A12, tussen de gemeentegrens bij Voorburg en de Zuid-Hollandlaan in Den Haag. Binnen de gemeentegrens is het eigendom en beheer van de weg door Rijkswaterstaat overgedragen aan de gemeente Den Haag. Dagelijks rijden zo’n 60.000 auto’s over deze belangrijke toegangsweg naar het centrum.

Na 45 jaar zijn de betonnen wanden en de betonnen fundering van het wegdek aan vervanging toe. Ook worden de verkeerstechnische installaties vervangen. Daarmee is de weg weer opgewassen tegen het verkeer voor de komende 30 jaar.