Nieuwsbericht

Naam grootste zeesluis ter wereld wordt: Zeesluis IJmuiden

Gepubliceerd op: 24 november 2020 - Laatste update: 24 november 2020, 15:34

De grootste zeesluis ter wereld, die op dit moment wordt gebouwd in IJmuiden, krijgt de naam Zeesluis IJmuiden. De keuze voor deze naam is de uitkomst van een naamgevingscampagne die afgelopen voorjaar werd gestart door de gemeente Velsen en Rijkswaterstaat.

Vandaag is de naam Zeesluis IJmuiden via een videoboodschap bekend gemaakt door wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen en Nienke Bagchus, directeur Netwerkmanagement Rijkswaterstaat.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): ‘De naam Zeesluis IJmuiden is precies wat het is: gelegen in IJmuiden vormt de sluis de komende 100 jaar de toegangspoort tot het Noordzeekanaalgebied en de havens van Amsterdam. Een belangrijke sluis, met een glasheldere nieuwe naam.

Het filmpje is terug te zien op het YouTube-kanaal van Rijkswaterstaat.

Ludieke namen

De bekendmaking vormde het slot van een campagne waarin het publiek werd opgeroepen een naam in te sturen. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Er kwamen ruim 5000 inzendingen binnen, waaronder hele ludieke namen, zoals De Irma Sluis, Sluisje McSluisface en De Sluizenmoeder. Uit alle inzendingen maakte de naamgevingscommissie van gemeente Velsen een selectie. Daarna heeft een jury, die bestond uit de nabije buren van de zeesluis, een top 5 bepaald. Tot slot heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Velsen de naam ‘Zeesluis IJmuiden’ gekozen.

Vijf keer ingezonden

De naam werd in totaal vijf keer ingezonden. Alle 5 de indieners ontvangen een taart met daarop de naam. De inzender die de naam als 1e opstuurde, krijgt daarbij ook een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van de sluis in 2022.

De nieuwe zeesluis

Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen wordt vanaf 2016 in IJmuiden gewerkt aan de grootste zeesluis ter wereld. De nieuwe sluis wordt 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Volgens planning varen de eerste schepen begin 2022 door Zeesluis IJmuiden.