Egon Baldal

De oevers van de Oosterschelde vormden in mijn jeugd een woud van vreemde wilde wezens om de hoek. Van krabbenzakje tot darmwier en van zeepok tot spookgarnaal, het boeide me allemaal.

De dijk was als kind dan ook mijn domein; krabben vangen met oesters en mosselen, me snijden aan de pokken en rustig kijken naar de scherpe lijnen en strakke duikvluchten van jagende visdiefjes.

Met al die verschillende belangen is groot water ineens best klein

Mariene biologie in Groningen studeren was daarom een voor de hand liggende keuze. Ik realiseerde me dat in zeeën en oceanen, maar ook in ‘mijn’ Oosterschelde veel verschillende belangen spelen. Zoals die van mosselvissers, natuurbeheerders, scheepvaart, landbouw (met de vraag om zoet water), recreatieve duikers en vele anderen. Bij Rijkswaterstaat leerde ik hoe ingewikkeld de wereld van al die belangen in datzelfde water in elkaar zit. Dat met al die activiteiten groot water ineens best klein is. En er moet worden samengewerkt om alle belangen een plek te geven, in een wereld die sneller verandert dan ooit.

Complexe puzzel

In mijn huidige werk combineer ik mijn passies voor natuur en complexiteit door leiding te geven aan internationale samenwerkingsverbanden op het gebied van Bouwen met de Natuur en ons aanpassingsvermogen aan klimaatverandering. Kustverdedigers uit België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk delen hun inzichten en werken samen aan nieuwe oplossingen voor onze waterveiligheid.

Ik houd intens van de complexe puzzel om binnen de mogelijkheden, zo goed mogelijk recht te doen aan ieders belang

In mijn blogs vertel ik graag meer over Bouwen met de natuur. En hoe mooi het is om samen met anderen in binnen- en buitenland samen te werken aan oplossingen voor een prettige en veilige leefomgeving, nu en in de toekomst.


Blogs van Egon Baldal