Snelweg A12

De A12 loopt van Den Haag naar Zevenaar en verbindt de Randstad via Gouda, Utrecht en Arnhem met het Ruhrgebied in Duitsland.

Werkzaamheden A12 tussen Veenendaal en Utrecht

(Thierry Voets, Rijkswaterstaatreporter) THIERRY VOETS: Om Nederland ook in de toekomst bereikbaar te houden, moeten we regelmatig groot onderhoud uitvoeren op onze snelwegen. Zo ook hier op de A12, tussen Utrecht en Veenendaal. (Thierry loopt langs de geleiderail langs de A12) Het wegdek hier heeft namelijk het einde van zijn levensduur bereikt. Daarom gaan we dit jaar en het jaar daarop groot onderhoud uitvoeren. Zo blijft de weg ook in de toekomst veilig en duurzaam. In totaal vervangen we zo'n 60 kilometer asfalt voor nieuwer, stiller en duurzamer asfalt. Dat doen we in mei en augustus van dit jaar. Dat gebeurt op de A12 richting Utrecht. De andere kant op doen we op een later moment. Vanaf vrijdag 9 mei 20.00 uur 's avonds tot maandag 19 mei 05.00 uur 's ochtends is de A12 van Arnhem naar Utrecht dicht tussen knooppunt Maanderbroek en Knooppunt Lunetten. (Thierry loopt op een brug over de A12) Komende zomer gaan we dan opnieuw aan de slag. Vanaf vrijdagavond 22 augustus 20.00 uur 's avonds tot 1 september maandag 05.00 uur 's ochtends is de A12 dan opnieuw dicht tussen Arnhem en Utrecht. (Op een omleidingskaart wordt de alternatieve route getoond) Tijdens de werkzaamheden leiden we verkeer om via de A30, A1 en A27. Vanwege de extra drukte op omleidingsroutes kan de vertraging oplopen tot meer dan een uur. (Thierry staat op het perron van station Maarn) Daarom vragen we u deze periode om, indien mogelijk, vanuit huis te werken of te kiezen voor alternatieve vervoer zoals de fiets of de trein. Zo creëren we ruimte op de weg voor de mensen die niet vanuit huis kunnen werken, de wegwerkers en hulpverleners. Zo houden we de regio samen bereikbaar. (Thierry loopt langs de A12 een voetgangersbrug op) Kijk voor de actuele verkeersinformatie op rwsverkeersinfo.nl. Wil je meer weten over deze werkzaamheden, de planning nog eens bekijken of alles rustig nalezen? Kijk dan op RWS.nl/goA12 (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op Rwsverkeersinfo.nl. Projectinformatie op rws.nl/GOA12. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2025.)

Wegwerkzaamheden A12

Rijkswaterstaat werkt aan een betere bereikbaarheid. Daarom zijn we dagelijks bezig met aanleg en onderhoud van ons wegennet. Dat kan leiden tot (tijdelijke) verkeershinder.

Hinder op uw route?

Zoek op route of wegnummer

Projecten op de A12

A27/A12: aanpassing Ring Utrecht

IN VOORBEREIDING Utrecht

Rijkswaterstaat vergroot de capaciteit op de A27 en A12 en scheidt drukke verkeerstromen, zodat verkeer beter en veiliger doorrijdt.

Werkzaamheden in en rond Utrecht

BEZIG Utrecht

We renoveren en vervangen bruggen, tunnels, wegen en sluizen in de provincie Utrecht. Deze worden hierdoor veiliger en duurzamer. Lees meer.

Onderhoud wegen Oost-Nederland

Rijkswaterstaat onderhoudt de wegen in Oost-Nederland. Zo zorgen we voor een vlotte en veilige doorstroming.

Feiten over de A12

De A12 is 137 km lang

  • De A12 is de oudste snelweg van ons land. De weg tussen Voorburg en Zoetermeer werd op 15 april 1937 geopend.
  • De A12 is een van de drukste snelwegen en een van de belangrijkste oost-west-verbindingen van ons land.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog noemden omwonenden de A12 het Hazepad. Ze hoopten dat de bezetters via deze weg snel terug zouden keren naar Duitsland.
  • De geallieerden hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog de A12 intensief gebombardeerd.
  • Bij Zoetermeer, Woerden, Gouda, Veenendaal, Ede en knooppunt Prins Clausplein en Voorburg liggen spitsstroken.
  • De A12 wordt ook wel de Regenboogroute genoemd. Deze naam komt voort uit de verschillende landschapstypen die de A12 doorkruist: bos, stad, weide en mozaïekgebieden (agrarisch gebied in transformatie).

Podcast Toen de snelweg ontstond

Nog geen 100 jaar geleden kenden we de snelweg nog niet. Historicus Bert Toussaint vertelt in deze podcast meer over de geschiedenis van de snelweg.

Podcast Toen de snelweg ontstond

Historicus Bert Toussaint vertelt over de geschiedenis van de snelweg. Nog geen 100 jaar geleden was er in de verste verte geen snelweg te vinden. Hoe is deze ontstaan?

Snelheid en spitsstroken

Nieuws over de A12