Werkwijze verkeersonderzoeken

Rijkswaterstaat houdt regelmatig verkeersonderzoeken. Als we u vragen om deel te nemen, ontvangt u daarover een brief. Hoe gaat een onderzoek precies in zijn werk?

Camera’s registreren de kentekens van voertuigen die langskomen. Rijkswaterstaat krijgt gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Op basis daarvan vragen we automobilisten per brief of ze deel willen nemen aan een verkeersenquête. Het gaat om vragen over herkomst, bestemming en reden van de reis, aantal personen en interesse in reisalternatieven.

Informatie verzamelen

Het gebruik van gegevens van de RDW is voor Rijkswaterstaat de enige snelle en minst belastende manier om contact te leggen met weggebruikers. Kentekens bieden ons een representatieve doelgroep.

Anonimiteit

In de onderzoeken staat anonimiteit voorop: alle gegevens worden (na check op juiste verzending) vernietigd. Wat overblijft is een versleuteld kenteken dat nooit meer herleidbaar is naar de eigenaar met een datum, tijd en plaats van waarnemen. De antwoorden op enquêtes zijn altijd 100% anoniem. Alle privacygevoelige gegevens worden na afloop van het onderzoek vernietigd.

Deelname niet verplicht

We zouden het heel prettig vinden wanneer u meedoet, maar deelname is niet verplicht. Als u niet deelneemt, is het mogelijk dat u wel nog een herinnering ontvangt.

Afmelden

Afmelden is niet mogelijk, maar inzenden van het vragenformulier of deelnemen aan een mobiliteitsprogramma is altijd vrijwillig. De groep geadresseerden wordt steeds op basis van een steekproef vastgesteld.

Het kentekenregister van de RDW is een openbaar register dat door daartoe geautoriseerde instanties (zoals Rijkswaterstaat) geraadpleegd kan worden. Kentekenhouders kunnen dus in principe altijd in een dergelijke steekproef voor onderzoeken zoals van Rijkswaterstaat terechtkomen. Er is geen bestand van kentekenhouders die niet benaderd mogen worden.

Bezwaar gebruik persoonsgegevens

Voertuigeigenaren die we uitnodigen en die zich niet aanmelden, kunnen wij binnen een periode van maximaal 6 maanden nog een keer benaderen. De redenen hiervoor zijn:

  1. Een herinnering aan de aanmeldmogelijkheid.
  2. En/of voor een kort onderzoek naar de reden waarom men zich niet heeft aangemeld.
  3. En/of voor een kort onderzoek over veranderingen in bijvoorbeeld routekeuze of reisgedrag.

Opnieuw benaderen geldt binnen 1 project en vooral bij spitsmijdenprojecten. Deze projecten lopen voor 1 of een aantal jaren en we werven daarvoor regelmatig nieuwe deelnemers.

Als u voor een specifiek project niet meer benaderd wilt worden, kunt u dit aangeven. Informatie hierover vindt u in de uitnodigingsbrief. Alleen als u zelf aangeeft niet meer benaderd te willen worden, ontvangt u geen nieuwe mailing voor het desbetreffende onderzoek. In dat geval gaat u ermee akkoord dat wij uw adresgegevens tot het eind van het onderzoek bewaren. Zo zijn wij, bij een nieuwe mailing, in staat uw adres uit het verzendbestand te halen. Na afsluiting van het project worden uw gegevens vernietigd.