Werkzaamheden

A29: renovatie Heinenoordtunnel; afsluitingen februari 2024

Gepubliceerd op: 26 januari 2024, 12.44 uur - Laatste update: 23 februari 2024, 09.00 uur

Rijkswaterstaat gaat in 2024 door met de renovatie de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. Tot eind 2024 is de tunnel daarvoor regelmatig dicht. Verkeer moet rekening houden met omleidingen en extra reistijd. In februari 2024 is de tunnel 1 weekend helemaal dicht en 2 weekenden en 2 nachten in 1 rijrichting.

Afsluitingen februari 2024 richting Rotterdam

  • vrijdag 2 februari 22.00 tot maandag 5 februari 05.00 uur
  • vrijdag 16 februari van 00.00 tot 05.00 uur

Afsluitingen februari 2024 richting Bergen op Zoom

  • op donderdag 15 februari van 00.00 tot 05.00 uur
  • weekend vrijdag 23 februari 22.00 tot maandag 26 februari 05.00 uur

Afsluitingen februari 2024 in beide rijrichtingen

  • vrijdag 16 februari 22.00 tot maandag 19 februari 05.00 uur

Let op: van vrijdag 26 januari 22.00 tot maandag 29 januari 2024 05.00 uur is de tunnel dicht richting Rotterdam.

De actuele planning voor 2024 vindt u op de projectpagina Renovatie Heinenoordtunnel

Hinder op uw route?

Zoek op route of wegnummer

Omleidingsroute werkzaamheden Heinenoordtunnel

  • doorgaand (vracht)verkeer leiden we om via de A17, A16 en A15 en andersom
  • lokaal verkeer Hoeksche Waard uit en in leiden we om via de N217 (Kiltunnel), A16 en andersom

De Kiltunnel is tolvrij in de rijrichting waarin de Heinenoordtunnel dicht is.

Werkzaamheden Heinenoordtunnel

Tijdens deze afsluitingen, en de komende maanden, gaan we verder met het vervangen, plaatsen en testen van de nieuwe installaties en systemen. Zowel in als buiten de tunnel.

Testen oude en nieuwe omroepinstallatie

Tijdens de renovatie testen we onder andere de nieuwe omroepinstallatie in en buiten de tunnel. En ook de bestaande omroepinstallatie wordt getest. Dit laatste hoort bij het reguliere onderhoud van de installatie. Van de testen kunt u in de omgeving van de tunnel geluidshinder ervaren.

In februari staan op de volgende dagen testen gepland:

  • In de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 februari 2024 en van donderdag 15 op vrijdag 16 februari 2024 wordt tussen 00.00 en 04.00 uur de oude installaties getest. Dit als onderdeel van het reguliere onderhoud. Deze testen duren maximaal een half uur.
  • Zaterdag 16 en zondag 17 februari 2024 wordt tussen 06.00 en 09.00 uur de nieuwe omroepinstallatie getest.

Tot aan het einde van de renovatie (eind 2024) zal de omroepinstallaties nog een aantal keer worden getest en na de renovatie wordt de omroepinstallatie – net als de andere installaties en systemen – meerdere keren per jaar getest als onderdeel van het reguliere onderhoud.

Bussen rijden volgens dienstregeling

Tijdens de afsluitingen in rijden de bussen van Connexxion en Arriva volgens de normale dienstregeling. Bussen rijden in 1 richting door de Heinenoordtunnel in de A29 en in de andere richting door de buis van het landbouwverkeer van de Tweede Heinenoordtunnel. 

Hierdoor is de bus ook in de weekenden een goed en - afhankelijk van herkomst en bestemming - een sneller alternatief voor de auto. 

Een OV-chipkaart is niet nodig, in- en uitchecken kan met een betaalpas. Meer informatie op vindt u op de website OVpay.

De dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via de website van Connexxion en via 9292.

Fietsbuis blijft open en overtocht pont voor (brom)fietsers en motoren gratis

Tijdens de afsluitingen van de tunnel in de A29 blijft de fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel open.

De overtocht bij het veer tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen (Spijkenisse) is gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren. Het veer vaart dagelijks van 05.30 tot 23.00 uur. De overtocht voor auto’s (inclusief inzittenden) en voetgangers is niet gratis.

De veerdiensten Rhoonsveer en Puttershoek varen tussen september en mei niet in de weekenden. 

Meer informatie renovatie Heinenoordtunnel

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel vindt u op de projectpagina Renovatie Heinenoordtunnel. Daar leest u ook welke maatregelen we nemen om de hinder te beperken en wat u zelf kunt doen om te voorkomen dat u in de file komt te staan.

U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin Rijkswaterstaat u op de hoogte houdt van de werkzaamheden. De renovatie is ook te volgen via Facebook.

Voor het internationale (vracht)verkeer is er een website in 9 talen A29Roadworks. Kijk voor route-informatie op de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie of VanAnaarBeter.

Voor de actuele verkeerssituatie op de omleidingsroutes kijkt u op de website Renovatie Heinenoordtunnel.

Bereid u goed voor

We vervangen in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Lees hier meer over de werkzaamheden in de regio Zuid-Holland.

Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland en voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen hier terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. 

Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid-Holland in beweging.