Nieuwsbericht

Andere renovaties in de spotlight: Spijkenisserbrug

Gepubliceerd op: 26 april 2024, 12.14 uur

Rijkswaterstaat vervangt of renoveert in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Hinder is daarbij onvermijdelijk. In dit nieuwsbericht is er ook aandacht voor andere renovatieprojecten, dit keer de Spijkenisserbrug.

Eerst asfalt vervangen en dan de installaties en systemen

Het asfalt op beide hefdelen van de brug is aan vervanging toe. Er zitten gaten in de weg en de benodigde stroefheid ontbreekt. Daarom krijgen de hefdelen een nieuwe asfaltlaag. Tegelijk met de asfalteringswerkzaamheden wordt het onderliggende stalen rijdek op scheurtjes gecontroleerd en waar nodig gerepareerd. Deze werkzaamheden zijn 13 april gestart en gaan duren tot 13 mei 2024.

Het nieuwe asfalt is lichter van kleur en wordt daardoor minder snel warm. Samen met de vernieuwde voegovergangen is de brug hierdoor bij hitte in de zomer minder gevoelig voor uitzetting.

In november 2024 starten de werkzaamheden voor het vervangen van onder andere de technische installaties en systemen waarmee de brug bediend, bestuurd en bewaakt wordt. Deze werkzaamheden duren tot eind 2025. Dit alles om ervoor te zorgen dat de Spijkenisserbrug ook in de toekomst veilig en beschikbaar is.

Hinder voor autoverkeer

Het vervangen van de asfaltlaag levert vooral hinder op voor het wegverkeer. Tijdens de werkzaamheden, die nog duren tot 13 mei 2024 20.00 uur, is de Spijkenisserbrug dicht voor (vracht)auto’s.

Het fiets- en voetpad blijft open. Het wegverkeer wordt omgeleid via de N218 (Hartelbrug) en A15 (Botlekbrug) en moet rekening houden met een extra reistijd van 30 tot 60 minuten, vooral in de spits.

Voor de scheepvaart blijft altijd 1 hefdeel beschikbaar voor een draaiing. Hoge scheepvaart kan hier in 2 richtingen doorheen.

Meer informatie over renovatie Spijkenisserbrug

Op de projectpagina Oude maas: renovatie Spijkenisserbrug vindt u voor meer informatie over de werkzaamheden en de planning. Of bekijk de video waarin de omgevingsmanager van Rijkswaterstaat uitlegt wat er allemaal gaat gebeuren en wat de afsluiting in april en mei 2024 betekent voor de gebruikers van de brug.

[Titel] Werkzaamheden Spijkenisserbrug [Menno Kamp, omgevingsmanager] Rijkwaterstaat voert van half april tot half mei werkzaamheden uit aan de Spijkenisserbrug. De brug is dan vier weken dicht voor wegverkeer. Voor fietsers en voetgangers is de brug wel gewoon open. Reis je deze periode met de auto? Hou dan rekening met extra drukte en een langere reistijd. Door slijtage zitten er gaten in het asfalt van de Spijkenisserbrug. Zoals je hier ziet is het echt nodig om het asfalt te vervangen. Hiermee zorgen we ervoor dat het verkeer veilig over de brug kan blijven rijden. Al het oude asfalt gaat eraf, tot op het staal. We controleren het staal op kleine scheurtjes, en we repareren die waar nodig door ze dicht te lassen. En als de brug dan toch dicht is renoveren we de voegovergangen en passen deze aan. Daarna brengen we een nieuwe, lichtere kleur asfalt aan op de brug. Samen met de aangepaste voegovergangen zorgt dit ervoor dat de brug beter bestand is tegen uitzetting op warme zomerdagen. Hierdoor hoeft de brug niet meer gekoeld te worden als het heet is. Al met al is dit een intensieve klus waar we vier weken mee bezig zijn. In die periode is de brug dus afgesloten voor het wegverkeer. Maar goed om te weten: het fiets- en voetpad blijft wél gewoon open. Ga je tijdens deze afsluiting de weg op? Dan word je omgeleid via de Hartelbrug en Botlekbrug. Hoe vervelend ook, het omrijden kan voor extra reistijd zorgen, zeker op drukke momenten zoals in de spits. Hou er dan ook rekening mee dat je 30 tot 60 minuten langer onderweg kan zijn. Hoe voorkom je dat je deze periode vaker in de file staat? Probeer buiten de spits te rijden wanneer het wat minder druk is. Of pak de metro, de fiets. Of als het even kan, probeer thuis te werken. Want er zijn altijd mensen die wél afhankelijk zijn van de auto. Wil je meer weten over de Spijkenisserbrug en de werkzaamheden die er nog aankomen in het najaar? Kijk dan op www.rijkswaterstaat.nl/spijkenisserbrug [Eindleader] Meer weten? www.rijkswaterstaat.nl/spijkenisserbrug Een productie van Rijkswaterstaat 2024

Digitale nieuwsbrief renovatie Spijkenisserbrug

Wilt u op de hoogte blijven van de renovatie van de Spijkenisserbrug, de maatregelen en alternatieven om de hinder te beperken en de voortgang van de renovatie? Meldt u zich dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

De tot nu toe verschenen nieuwsbrieven staan op de website van Rijkswaterstaat. Daar kunt u zich ook abonneren.

Slimmer reizen en hinder vermijden?

Lees hier meer over de werkzaamheden in de regio Zuid-Holland

Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. 

Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen hier terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid-Holland in beweging.