Nieuwsbericht

We zorgen voor de rivieren en zij voor ons

Gepubliceerd op: 23 oktober 2023, 14.22 uur - Laatste update: 31 oktober 2023, 09.19 uur

Nederland is een rivierenland. Ze zijn van levensbelang, voor mens en natuur. We halen er drinkwater uit, ze bieden een thuis voor planten en dieren en we varen er non-stop met schepen op. Daarom moeten ze tiptop in orde blijven. Rijkswaterstaat zorgt daarvoor, samen met vele andere partijen. Dag in, dag uit, jaar in, jaar uit. Want de rivieren blijven stromen.

Het water dat we in onze rivieren zien, heeft al een lange weg afgelegd. Smelt er veel sneeuw in de Zwitserse Alpen? Dan merken we dat aan hoogwater. Valt er te weinig regen in Frankrijk? Dan is er juist laagwater.

Om de schadelijke impact hiervan te beperken werkt Rijkswaterstaat continu aan de balans van het waterpeil. Zo versterken we dijken en voeren we overtollig water af in de strijd tegen hoogwater. Bij laagwater houden we water juist vast op meren en beperken waterverlies bij sluizen.

Schoon en gezond water

Naast de juiste hoeveelheid water is ook haar kwaliteit belangrijk. Natuur, landbouw en drinkwaterbedrijven moeten hierop kunnen vertrouwen. Onze waterkwaliteit staat echter al decennia onder druk, onder andere door intensief gebruik, lozingen en klimaatverandering.

Daarom werken we internationaal samen om waterkwaliteit te herstellen en beschermen. Ook houden we onze riviernatuur gezond met programma’s die biodiversiteit bevorderen. Zoals het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en het verbinden van natuurgebieden.

Vlotte scheepvaart

Rivieren kennen ook een belangrijke economische functie. Er zijn weinig rivieren in Europa die zo druk bevaren worden als die van ons. Vanaf de Rotterdamse haven gaan via de Maas en de Waal heel veel goederen richting Duitsland. Dus zijn we altijd bezig onze rivieren te onderhouden – zonder daarbij de beroepsvaart te veel te hinderen.

Beter beheer

De zorg voor onze rivieren kent dus veel facetten, gebruikers, wensen en belangen. Daarom pakken we bij het beheer steeds vaker meerdere functies tegelijk aan. Ook maken we gebruik van innovatieve oplossingen. Daarvoor werken we samen met waterschappen, provincies, bedrijven en (inter)nationale organisaties. Als wij goed voor onze rivieren zorgen, zorgen zij goed voor ons. 

Meer weten? Op onze pagina Rivieren vindt u meer informatie over hoe we werken aan waterveiligheid.