Nieuwsbericht

Opnieuw grote strandsuppletie nodig op Ameland

Gepubliceerd op: 7 oktober 2022, 10.00 uur - Laatste update: 19 mei 2023, 13.21 uur

Het strand op Ameland heeft in de omgeving van paal 2 last van sterke erosie. Daardoor is het strand een stuk smaller en lager geworden. In 2019 brachten we ongeveer 2,5 miljoen m3 zand aan tussen paal 1 en paal 4. Vlakbij paal 2 is dit zand weer verdwenen.

We voeren daarom in het najaar van 2023 opnieuw een grote strandsuppletie uit. Daarmee brengen we bijna 3 miljoen mnieuw zand aan. Tot die tijd is de kans op duinafslag tijdens hoogwater en stormen verhoogd. Dit heeft gevolgen voor de toegankelijkheid en het gebruik van het strand.

We hebben afspraken gemaakt met de gemeente over de veiligheid en uitvoering van maatregelen als er schade ontstaat.

Erosie van de kust bij Hollum

Dat de kust ter hoogte van strandovergang van Hollum/paal 2 sterk erodeert past bij onze verwachtingen. De snelheid waarmee dit de afgelopen 2 jaar is gebeurd, is echter hoger dan verwacht. Waarschijnlijk hebben de stormen in het voorjaar 2022, die zorgden voor veel verhoogde waterstanden, hieraan bijgedragen.

De suppletie in 2023 zal daarom nog groter zijn dan die in 2019. We hebben onderzocht of we de suppletie kunnen versnellen in het najaar van 2022. Dit blijkt niet haalbaar te zijn. We hebben het contract voor deze suppletie in april 2022 al afgesloten en deze wijziging was niet meer uitvoerbaar. De situatie is niet optimaal, maar er is nu geen reden voor het uitvoeren van een calimiteitensuppletie.

Kans op schade door stormen

Op het eiland zijn zorgen over de toestand van de kust. Tijdens hoogwater is het strand smal en niet goed toegankelijk. Door het lage strand is de kans op sterke duinafslag komend stormseizoen groter dan normaal.

We verwachten dat er dan ook meer duinafslag zal plaatsvinden dan normaal. Daarbij is er ook kans op schade aan de strandovergang en het strandpaviljoen Sunset. Of en hoeveel schade er zal optreden hangt af van de hevigheid en het aantal stormen deze winter. Samen met de gemeente bereiden we ons daarop voor en hebben we afspraken gemaakt. Ook overleggen we met de eigenaar van het paviljoen.

Waarschuwing voor steilranden

Tijdens hoogwater of storm zullen de duinen afslaan en kunnen hoogteverschillen tot meerdere meters voorkomen. Samen met de gemeente waarschuwen wij voor deze mogelijke steilranden.

Steilranden komen vaker voor, maar de verwachting is dat ze nu eerder optreden en groter kunnen zijn. Omdat deze steilranden kunnen inzakken na een storm, waarschuwen we strandbezoekers om niet te dichtbij te komen.

Tijdens storm of hoogwater is het advies om bij strandovergang Hollum het strand niet op te gaan

Op drukkere plekken, vooral bij de strandovergang Hollum (paal 2), zullen we na een storm gevaarlijke steilranden afvlakken. Dit kunnen we niet altijd direct doen, omdat het strand dan tijdelijk niet bereikbaar kan zijn voor het materieel. Of omdat we nog een storm of hoogwater verwachten.

We vragen samen met de gemeente aan inwoners en toeristen om zelf goed op te letten als ze het strand bezoeken. Tijdens storm of hoogwater is het advies om het strand hier niet op te gaan.

Afsluiting strandovergang Hollum, paal 2

Tijdens hoogwater of een storm kan de strandovergang schade oplopen. Als we de veiligheid voor gebruikers niet kunnen garanderen, kan de gemeente Ameland besluiten om de strandovergang af te sluiten.

Op dit moment is er al een andere toegang, via de oostkant, tot het strand en het strandpaviljoen. We hebben met de gemeente afgesproken om de strandovergang zo snel mogelijk te herstellen, zodat voetgangers veilig naar het strand kunnen lopen. Het strandpaviljoen is uiteraard bereikbaar.

Voor voertuigen kunnen we dit niet beloven. Die moeten mogelijk een andere strandovergang gebruiken. Samen met de gemeente hebben we belangrijke gebruikers, zoals de hulpdiensten, hiervan op de hoogte gebracht. Na het stormseizoen en mogelijk pas na de suppletie, kunnen we de situatie weer normaal inrichten.