Nieuwsbericht

Terugblik op samenwerking met Rijkswaterstaat voor vooroeververdediging Ooster- en Westerschelde

Gepubliceerd op: 3 februari 2022, 14.08 uur

Aannemers Boskalis en Van Oord hebben Vooroeververdediging 3.0 tot een succesvol einde gebracht. Waar Boskalis werkzaamheden uitvoerde in de Oosterschelde, nam Van Oord de verantwoordelijkheid voor de Westerschelde op zich. 2 verschillende omgevingen en aanpakken, maar 1 opdrachtgever: Rijkswaterstaat.

Lennart Booster, projectmanager bij Van Oord, en Theo van Splunder, projectmanager bij Boskalis, kijken beide tevreden terug op hun samenwerking met Rijkswaterstaat.

Verschil in aanpak

Beide aannemers kozen hun eigen, optimale aanpak voor het project. De vorm van het contract, Best Value, bood hen ook de ruimte daarvoor. Booster: ’Je krijgt alle kans om aan te tonen dat je daadwerkelijk expert bent in wat je aanbiedt.

Waar Van Oord en Boskalis verschilden in hun aanpak, legden ze beide verantwoording af aan dezelfde opdrachtgever. Zowel Van Splunder als Booster onderhielden intensief contact met het projectteam van Rijkswaterstaat. Vooroeververdediging 3.0 begon ook voor beiden met een intensieve onderbouwingsfase en Project Start Up (PSU).

Een goed begin is het halve werk

In de onderbouwingsfase onderbouwden (het woord zegt het al) Van Oord en Boskalis waarom zij de Vooroeververdediging 3.0 tot een succes zouden maken. Een intensieve start, nog voordat het project begon. Booster: ‘Gedurende deze periode moesten wij aantonen waarom wij expert zijn in wat wij hebben aangeboden. Een intensieve, maar prettige investering. We wisten precies waar we aan toe waren in de uitvoeringsfase.

Na de definitieve gunning, bereidden we de Project Start Up zorgvuldig voor’, vult Van Splunder aan. ‘Wij wilden deze periode goed benutten om het project met een frisse blik aan te gaan. De PSU bood ieder de kans om verwachtingen en verantwoordelijkheden met elkaar te delen. We hadden daadwerkelijk invloed op hoe we de samenwerking het liefst in de praktijk zagen. Dat vormde een goede basis voor de rest van het project.

Van moodboard tot samenwerkingscoach

De Best Value-aanpak bood beide aannemers de ruimte om eigen invulling te geven aan de samenwerking met Rijkswaterstaat. Van Splunder: ‘Boskalis formuleerde 25 punten, onze zogenaamde fundamentals, op het gebied van planning, veiligheid, organisatie, noem het maar op.'

'Elke 4 weken bespraken we deze punten met Rijkswaterstaat met behulp van een overzichtelijk schema, een moodboard. Dit bood ons structuur en Rijkswaterstaat overzicht. Met het schema konden we aantonen hoe het project verliep, welke issues zich voordeden in de afgelopen 4 weken en hoe we die hebben aangepakt.

Van Oord besloot een samenwerkingscoach in te zetten voorafgaand en tijdens het project. ‘De coach hielp ons als onafhankelijke partij duidelijkheid te scheppen over iedereens verwachtingen gedurende het hele project. Dat waardeerde iedereen enorm’, vertelt Booster.

Lessons learned

Van Splunder: ‘Dit project is een goed voorbeeld van een succesvolle samenwerking. Er was sprake van goede voorbereiding, wederzijdse vertrouwen en ruimte voor inbreng. Zo stimuleerde het opnemen van kansen in het contract het bedenken van nieuwe ideeën. Dat leidde weer tot het starten van intensieve gesprekken met stakeholders en Rijkswaterstaat.

Wat voor ons ook belangrijk is geweest, is dat we de samenwerking een persoonlijke touch konden geven. We willen het moodboard bijvoorbeeld blijven inzetten, we hebben de toegevoegde waarde daarvan ervaren.’ Booster vult aan: ‘Wij hebben het belang van transparantie in de samenwerking ervaren. Blijf open kaart spelen, wat er ook speelt. In de toekomst willen we de samenwerkingscoach vaker inzetten. De meerwaarde was ongekend, daar maken we dus graag weer gebruik van.

Daarnaast wil ik graag benoemen dat het contact met Rijkswaterstaat erg soepel verliep. De lijntjes waren kort, waardoor we snel bij elkaar terecht konden bij issues of juist successen. We werken graag op deze manier samen met een opdrachtgever. Zo’n project willen we dus wel vaker!

Meer nieuws Vooroeververdediging Ooster- en Westerschelde