Interview

Een kijkje onder water met de duikers van Zeesluis IJmuiden

Gepubliceerd op: 21 april 2021, 15.14 uur

Niet alleen boven water worden allerlei werkzaamheden uitgevoerd. Ook onder water zijn de duikers van Boskalis, een onderaannemer van OpenIJ, druk bezig met veel werkzaamheden, zoals onderhoud en inspecties.

Max Schellenbach en Jan-Pieter Steunebrink zijn verantwoordelijk voor de duikafdeling en de uitvoering van de werkzaamheden. Ze vertellen over het werk van hun duikers. In totaal hebben ongeveer 20 duikers meegewerkt aan de zeesluis.

Werkzaamheden van de duikers

De duikers voeren onder water werkzaamheden uit en begeleiden bij andere werkzaamheden; betonstorten, diepwanden inspecteren en daar waar nodig repareren. Schellenbach: ‘De duikers hebben laatst ruim 26.000 m2 diepwand geïnspecteerd en voegen bijgewerkt.

Onder water voeren ze niet alleen werkzaamheden uit, de duikers begeleiden ook bij belangrijke momenten van de bouw. Steunebrink: ‘De duikers zijn ook bij het invaren van de sluisdeuren geweest. Bij het invaren van de sluisdeuren zijn ongeveer 8 tot 10 duikers tegelijkertijd bezig. De duikers begeleiden dan het proces onder water en hebben continu contact met personen boven water om aan te geven of het goed gaat.

Een bijzonder beroep

Beroepsmatig duiken is een speciaal beroep. Het werk is spannend en een echte uitdaging. Schellenbach: ‘Elk project is anders. De duikers duiken nu bij de zeesluis en over een maand zitten ze in Denemarken, Noorwegen of Mexico. De mogelijkheden om te werken zijn eindeloos.

Geen routinewerk

De duikers moeten rekening houden met allerlei regels en wetgeving voor veiligheid onder water. Zo bestaat iedere duikploeg bijvoorbeeld uit minimaal 3 duikers, zodat ze elkaar kunnen afwisselen. Steunebrink: ‘De duikers komen ’s morgens aan op het ponton en dan beginnen ze de dag met een kopje koffie bij de dagelijkse toolboxmeeting. Daarin wordt besproken welke activiteiten ze kunnen verwachten en welke specifieke aandachtspunten er zijn. Elke duik is anders. Daarom maken we eerst ook een Laatste Minuut Risico Analyse. Op die manier kunnen we de risico’s tijdens de werkdag inzichtelijk maken en houden. Overdag heb ik veel contact met de duikers. Ze houden mij de hele dag op de hoogte van de duikwerkzaamheden.

Speciale maatregelen

De duikers wisselen elkaar af in ploegen van 3 of 4 duikers om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Schellenbach: ‘De totale duiktijd die een duiker onder water kan werken, is afhankelijk van de werkdiepte. Duiktabellen geven aan hoe lang een duiker onder water kan blijven. In de sluis duiken de duikers wel dieper dan normaal. Soms duiken ze zelfs op 20 m diepte. Dan kunnen ze minder lang onder water blijven.

Om de duiktijd te verlengen, duiken we met speciale lucht: nitrox. Nitrox is een soort lucht met meer zuurstof dan in de ‘gewone’ perslucht. De duikers die niet aan het duiken zijn, blijven op het ponton. Zij weten door de communicatiemiddelen en luchtbellen ongeveer waar de duiker onder water zit. Als hij gereedschap nodig heeft, zorgen ze op het ponton dat dit naar beneden komt via een touw of via de kraan. Gemiddeld werken de duikers ieder 50 uur per week, gebaseerd op de arbeidswet.

Omstandigheden onder water

Onder water is het erg donker, daarom heeft de duiker altijd een lamp op z’n hoofd en een camera mee. Steunebrink: ‘Alle werkzaamheden van de duikers kunnen gevolgd worden via beeld en geluid. Als het zicht heel slecht is, bijvoorbeeld door baggerwerkzaamheden, moet alles op de tast. Dat is een stukje gewenning en gaat heel goed.

De gemiddelde watertemperatuur in de winter is 5 graden. Om warm te blijven nemen de duikers speciale maatregelen. Schellenbach: ‘Om warm te blijven, duiken de duikers met een speciaal droogpak. Hier komt geen water doorheen en de huid blijft daardoor droog. Duikers dragen onder dit pak speciale thermokleding. Door de dikte van de thermokleding kunnen ze zich zo warm of koud aankleden als ze zelf willen. In de winter hangen we ook een kachel op het ponton en in de zomer een airco.

De duikers zijn nog tot de oplevering van de sluis aan het werk.

Meer nieuws IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis