Nieuwsbericht

Gunstige start droogteseizoen 2024

Gepubliceerd op: 28 maart 2024, 16.40 uur

Afgelopen winter is veel regen gevallen. En zijn er op de Maas en Rijn vaak langdurige hoge afvoeren geweest. Dit heeft geleid tot hoge waterstanden en op verschillende plekken in het land tot wateroverlast.

Door de overvloedige neerslag gaat het droogteseizoen van 2024 op 1 april nu wel goed van start. De grondwaterstanden zijn hoog en de meren zijn goed gevuld. Regionaal wordt zoveel als mogelijk water vastgehouden.

De voorzitter van de Landelijk Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Bart Vonk: ‘Dat we het droogteseizoen gunstig starten komt door een lange natte periode. Vooral tussen oktober 2023 en februari 2024 is veel neerslag gevallen én veel water ons land binnen gestroomd.’

‘Daarmee is de herfst van 2023 de op 1 na natste sinds het begin van de metingen in 1906, in oktober/november is nog niet eerder zoveel regen gevallen. De combinatie met langdurige hoge rivierafvoeren en ongunstige windrichtingen waardoor onvoldoende water richting de zee kon gaan, maakte deze winter uniek.’

Verdeling van water

De afvoeren op de grote rivieren op de Rijn en de Maas, zijn structureel bovengemiddeld geweest. Dat komt door de vele neerslag en smeltwater in het stroomgebied van de Rijn (Duitsland en Zwitserland) en de Maas (België en Noord-Frankrijk).

De hoeveelheid water die ons land binnenkomt bepaalt de vaardiepte voor de scheepvaart en de beschikbaarheid van water voor landbouw, natuur en drinkwater en het uitgangspunt is nu gunstig. Het hele jaar door zijn we samen met de waterschappen bezig om water te verdelen.

Overtollig water wordt afgevoerd, maar ruim voordat het droogteseizoen begint, wordt zoetwater juist zoveel als mogelijk vastgehouden als buffer voor drogere tijden. Bijvoorbeeld in het IJsselmeer, onze nationale regenton.

Voorbereiden op droogte

Na zo’n natte winter en relatief hoge afvoeren op de rivieren, lijkt een droge zomer heel ver weg. Toch bereiden waterbeheerders zich voor op laagwaterperiodes en droogte. De waterbeschikbaarheid kan afnemen na een periode zonder neerslag en langdurig hoge temperaturen.

‘Het weer, de kwantiteit en kwaliteit van ons water monitoren we continu. Zo signaleren we tijdig of een eventuele dreigende droogte zich gaat aandienen. Waterschappen en Rijkswaterstaat zijn zo in staat op tijd maatregelen te nemen om ons zoet water zo lang als mogelijk beschikbaar te houden.’ aldus Vonk.

Droogtemonitor

Het droogteseizoen start jaarlijks op 1 april en duurt tot 30 september. Elk jaar verschijnt op 1 april een uitgebreide beschrijving van de actuele stand als uitgangssituatie voor het droogteseizoen. Dit jaar valt 1 april op tweede paasdag, daarom wordt de droogtemonitor op donderdag 28 maart 2024 verzonden.

Samen met andere waterbeheerders monitoren we de droogtesituatie continu. Als sprake is van een (dreigende) watertekort, dus als de watervraag hoger is dan het wateraanbod, dan wordt de droogtemonitor wekelijks geactualiseerd.

De droogtemonitor is een product van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW), waarin de waterschappen, Rijkswaterstaat, KNMI, Defensie en provincies samen werken.