Nieuwsbericht

Wetenschap met impact!

Gepubliceerd op: 12 december 2023, 15.15 uur - Laatste update: 18 december 2023, 15.35 uur

Op 24 oktober 2023 vond in het LEF Future Center het symposium ‘Early Warnings: making impact!’ plaats onder de vlag van het NMDC (Nationaal Modellen- en Datacentrum voor de Leefomgeving).

Dit is een samenwerkingsverband tussen 7 organisaties: KNMI, Deltares, Wageningen Environmental Research, RIVM, TNO, PBL en Rijkswaterstaat. Het doel van het NMDC? Samenwerken. Door kennis en expertise te delen, samen gebruik te maken van modellen en onderliggende data-infrastructuur te stimuleren en af te stemmen.

Het thema van de dag was: Hoe vergroot je de impact van jouw cruciale onderzoeksresultaten op beleid? Oftewel, hoe zorg je ervoor dat je boodschap terechtkomt bij de beleidsmakers en dat zij er daadwerkelijk iets mee kunnen?

Deltacommissaris

De middag begon met een algemene inleiding door Lilian van den Aarsen, directeur Staf Deltacommissaris. Zij presenteerde de rol van early warnings in het Deltaprogramma en lichtte toe hoe je wetenschappelijke kennis vertaalt naar beleid voor klimaatadaptatie. Inclusief een aantal tips, waaronder: gebruik toegankelijke taal.

Is je boodschap begrijpelijk voor beleidsmakers, besluitvormers én de burger? Ook is het juiste momentum belangrijk. Wanneer geef je het onderwerp aandacht? Tenslotte tipte ze nog het belang van een duidelijk handelingsperspectief: welke mensen moeten wat, wanneer doen?

World Café

De deelnemers praten door op deze onderwerpen in het World Café, aan de hand van 5 casussen:

  • Zure regen: hierin liet Gert Jan Reijnds (Wageningen University & Research) zien hoe beleid met veel maatschappelijk draagvlak in de jaren 80 succesvol werd doorgevoerd. Dit beleid was gebaseerd op wetenschap en zorgde ervoor dat de industrie destijds wereldwijd snel minder zwavel uitstootte.
  • Zeespiegelstijging: Femke Schasfoort (Deltares) liet in de casus zeespiegelstijging zien hoe we via monitoring en modellering de adaptatiepaden op lange termijn kunnen afleiden. Ze besprak ook welke adaptatiemaatregelen eventueel versneld of vertraagd moeten worden. Als voorbeeld keken de deelnemers naar de toekomstige vervanging van de Maeslantkering. ­
  • Covid-19: In de casus COVID-19 sprak Don Klinkenberg (RIVM) over de coronamaatregelen. Hij schetste hoe de voorgestelde maatregelen vanuit de politiek modelmatig werden doorvertaald naar contactmomenten. Ook legde hij uit wat de gevolgen waren voor de doorgifte van het virus en de IC-bezetting.
  • Integrale Mobiliteitsanalyse: Frank Hofman (Rijkswaterstaat) presenteerde hoe ze in de Integrale Mobiliteitsanalyse gebruikmaken van verkeersmodellen om voorspellingen te doen over toekomstige mobiliteit. Deze voorspellingen dienen als een startpunt voor een nieuw mobiliteitsbeleid.
  • Circulaire economie: Sjoerd Herlaar (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) sprak over modelleren en scenario building binnen het thema circulaire economie. Een early warning is in zijn optiek: de beschikbaarheid van secundaire grondstoffen en de kwaliteit van hergebruikte materialen.

Afronding

De bijeenkomst eindigde met een groepsgesprek waarin 2 beleidsmakers hun kijk op de bevindingen deelden. Via de mentimeter verwoordden de deelnemers wat zij wilden vasthouden.

Enkele quotes:

‘Ik ga de meerwaarde van historische voorbeelden vaker gebruiken voor hedendaagse vraagstukken.’

‘Ik ga meer tijd investeren om het vertalen meer onderdeel van mijn werk maken.’

Werenfried Spit bedankte namens het NMDC de deelnemers voor hun bijdragen en inzet, waarna Hugo Seriese van Buro Brand afsloot met een mooie set illustraties. Daarin wist hij de sfeer en de eye-openers van deze middag prachtig te vangen. De tekeningen en een overzicht van de presentaties zijn terug te vinden op de website van het Nationaal Moddelen- en Data Centrum voor de leefomgeving.