Nieuwsbericht

Hoe we door blockchain de ongezouten waarheid weten

Gepubliceerd op: 12 december 2023, 15.23 uur - Laatste update: 19 december 2023, 09.07 uur

In de afgelopen jaren heeft Rijkswaterstaat onderzocht wat blockchain kan betekenen voor de organisatie. Hierbij hebben we gekeken naar hoe we de werkprocessen met partners in de keten slimmer kunnen inrichten.

Eerder dit jaar hebben we al een zogenaamd proof of concept voor het bodempaspoort afgerond. De opgedane lessen daarvan zijn in een eerdere editie van deze nieuwsbrief gedeeld. Nu ook de proof of concept voor zoutlogistiek is opgeleverd, delen we in dit artikel graag de resultaten.

Strooizout

Eens per jaar koopt Rijkswaterstaat strooizout in. Dit strooizout wordt via tussenleveranciers naar de haven van Rotterdam verscheept. Tijdens dit transport ontvangen we kwaliteitstesten.

Bij aankomst blijkt alleen vaak dat de resultaten van die testen niet overeenkomen met de daadwerkelijke kwaliteit van het zout. Hierdoor wordt de levering vertraagd en kunnen we het niet meteen inzetten.

Om deze afwijkingen eerder te signaleren, of zelfs te voorkomen, is een speciaal track and trace-systeem bedacht voor zoutleveranciers. In dit systeem zorgt de blockchain ervoor dat alle tussentijdse testresultaten veilig en efficiënt worden opgeslagen. Hierdoor kunnen we tijdens het verschepingsproces de kwaliteit van het zout betrouwbaar volgen.

Hoe het werkt?

De proof of concept, hoe het systeem zich bewijst, bestaat uit meerdere onderdelen. Allereerst is er een webapplicatie ontwikkeld waarin informatie ingevoerd of toegankelijk gemaakt kan worden. Vervolgens wordt die informatie opgeslagen in een database.

Bij het versturen van deze informatie, zorgt de blockchain voor een digitale stempel, oftewel een hash. Hierbij wordt gebruik gemaakt van digitale certificaten en identiteiten. De informatie is nu permanent verankerd, en kan dus niet meer veranderd worden.

Wat het ons oplevert

Hoewel dit concept zorgt voor meer transparantie in de keten, kan het nog steeds voorkomen dat het geleverde materiaal niet voldoet aan onze kwaliteitseisen. Wel kunnen we nu makkelijker achterhalen waar in het proces de foutieve data zijn ontstaan.

Een ander voordeel is dat de zoutleveranciers nu ook een systeem hebben waarin alle data over het strooizout terug te vinden is. Hier bleek ook een behoefte aan te zijn. 

Ondanks de eerdergenoemde voordelen biedt de blockchain nog geen structurele oplossing voor culturele verschillen tussen landen met betrekking tot kwaliteitscontroles.

Potentie

Deze proof of concept is een goed voorbeeld van hoe blockchaintechnologie, naast financiële transacties, ook complexe logistieke processen kan verbeteren. Rijkswaterstaat kan in potentie niet alleen in de zoutlogistiek, maar ook in het vervoer van andere materialen profiteren van blockchain.

Meer informatie over blockchaintechnologie

Na de afsluitende bijeenkomst is het blockchainstokje overgedragen aan Digicampus Rijkswaterstaat en de collega’s van Rijkswaterstaat die zich bezig houden met zoutlogistiek en grondstromen. Mocht je geïnteresseerd zijn in de uitkomsten van de strategische verkenning blockchain, dan kun je de infographic hier downloaden.