Nieuwsbericht

Ecologisch onderzoek voor renovatie brug Urmond

Gepubliceerd op: 4 oktober 2023, 10.09 uur - Laatste update: 20 oktober 2023, 11.52 uur

Voorafgaand aan de renovatie van brug Urmond voeren we ecologisch onderzoek uit. We onderzoeken welke maatregelen en vergunningen er nodig zijn om de renovatie volgens alle natuurwetten en -regels uit te voeren.

Bij renovatiewerkzaamheden vindt Rijkswaterstaat het belangrijk goed te zorgen voor de natuur. Hier heeft de overheid regels voor opgesteld, zoals de Gedragscode Soortenbescherming, de Wet Natuurbescherming en afspraken binnen Natuurnetwerk Nederland.

Zo onderzoeken we bijvoorbeeld wat ervoor nodig is om geen leef- en broedgebieden van dieren te verstoren tijdens de renovatie. Waar nodig starten we op basis van deze onderzoeken vergunnings- of ontheffingstrajecten.

Planning ecologische onderzoeken soortenbescherming

Per diersoort kiezen we een geschikte tijd en plaats voor het onderzoek. Deze onderzoeken vinden ’s nachts of overdag plaats.

  • bever: 2 veldbezoeken in mei 2023
  • vleermuizen: 5 veldbezoeken in periode juni tot en met september 2023
  • eekhoorn: 1 veldbezoek in december 2023 of januari 2024
  • uilen: 4 veldbezoeken in periode februari tot en met juni 2024
  • roofvogels: 4 veldbezoeken in periode maart tot en met mei 2024
  • roek: 3 veldbezoeken in periode februari tot en met mei 2024

Houtopstanden

Het kan noodzakelijk zijn om enkele bomen, struiken of andere houtopstanden te verwijderen. Bijvoorbeeld rondom het landhoofd of voor de aanleg van hemelwaterafvoer. Op basis van de Wet Natuurbescherming onderzoeken we welke bomen een beschermde status hebben en voor welke acties vergunningen nodig zijn.

Bij het kappen of verwijderen van houtopstanden is soms een herbeplantingsplicht van toepassing.

Resultaten onderzoek

Het uiteindelijke rapport bestaat uit een beschrijving van het effect van onze werkzaamheden op de (beschermde) diersoorten en houtopstanden die zijn aangetroffen, inclusief passende maatregelen om dit effect te beperken. Het is verplicht om de conclusies, aanbevelingen en maatregelen uit het rapport op te volgen. 

Halverwege 2024 zijn alle onderzoeksresultaten bekend en wordt de eindrapportage opgeleverd.

Meer informatie ecologisch onderzoek

Wilt u meer informatie? Kijk op de pagina Natuur en landschap van de Provincie Limburg, de pagina Beschermde natuurgebieden van de overheid of op de pagina Natuur en milieuwetten.