Nieuwsbericht

Bomeninventarisatie langs geluidschermen A10 Noord

Gepubliceerd op: 8 september 2023, 10.44 uur - Laatste update: 11 september 2023, 10.24 uur

Vanaf maandag 11 september 2023 start Firma Vaarkamp met een bomeninventarisatie langs de geluidschermen van de A10 Noord. Om ruimte vrij te maken voor het plaatsen van de nieuwe geluidschermen in 2024 en 2025, moeten mogelijk enkele bomen gesnoeid of gekapt worden.

Hierbij wordt ook rekening gehouden met ruimte voor vluchtwegen en inspectiepaden en aanplant van klimop langs de nieuwe schermen.

Bomen in beeld brengen

Firma Vaarkamp brengt voor Rijkswaterstaat in beeld welke bomen gesnoeid of eventueel gekapt moeten worden. Vanaf maandag 11 september 2023 lopen daarom medewerkers van Vaarkamp in het gebied. Hun bevindingen zullen met de gemeenten Amsterdam en Landsmeer besproken worden, voordat een kapvergunning wordt aangevraagd.

In de aanloop naar de bomeninventarisatie is ook inhoudelijke afstemming geweest met betrokken ecologen zodat het werk volgens de juiste protocollen wordt uitgevoerd. Het snoeien zal in de winter van 2023 plaatsvinden, buiten het broedseizoen.

Compensatie

Voor het project worden alleen bomen gesnoeid en gekapt die voor het werk in de weg staan. Het is beter voor bomen om overhangende takken te snoeien, dan dat deze takken bij de werkzaamheden beschadigd raken.

Als het noodzakelijk is om bomen te kappen, dan worden deze 1 op 1 gecompenseerd door nieuwe bomen aan te planten. Voor bomencompensatie wordt zoveel mogelijk gezocht naar locaties in de buurt. Hierin wordt ook samengewerkt met de gemeentes Amsterdam en Landsmeer.

Op verzoek van bewoners is in het nieuwe ontwerp van de geluidsschermen rekening gehouden met meer groen. De nieuwe schermen zullen aan de kant waar bewoners tegenaan kijken, worden begroeid met klimop. Op plekken waar de A10 over een andere weg of waterweg gaat, worden de schermen transparant.