Nieuwsbericht

Ecologisch leefgebied Wieringerhoek organiseert 27 mei 2021 Muggencollege

Gepubliceerd op: 19 mei 2021, 18.35 uur

Voor het project Wieringerhoek wordt verkend of er voor de Noord-Hollandse IJsselmeerkust ontbrekende ecologische leefgebieden kunnen worden gerealiseerd. Deze rietzones en overstroombare graslanden richten zich op het herstel van de ecologie en de bevordering van de biodiversiteit.

In maart 2021 vonden de Kustweken plaats, waar meerdere digitale presentaties en workshops gehouden werden over onder andere het project Wieringerhoek. Een terugkerend thema in de gesprekken die volgden, was de mug, waarbij zorgen werden geuit over mogelijk extra muggenoverlast door aanleg van deze natuurgebieden.

Muggenexpert

Rijkswaterstaat organiseert daarom op donderdagavond 27 mei van 20.00 tot 21.30 uur een webinar die geheel in teken staat van muggen. Tijdens deze bijeenkomst neemt muggenexpert en bijzonder hoogleraar Prof. Dr. Ir. Piet Verdonschot ons mee in de wereld van de mug en die in het IJsselmeergebied. Daarnaast is er ruimte om uw vragen te stellen aan de heer Verdonschot. Piet Verdonschot is bioloog en bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Wageningen en Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in stekende insecten, en daarmee een veel gevraagd expert op het gebied van muggen. 

Meer informatie Muggencollege

De komende jaren staan er tal van projecten en initiatieven op stapel die gevolgen hebben voor de inrichting van de Noord-Hollandse IJsselmeerkust. De plannen hebben betrekking op een groot aantal onderwerpen: natuur, drinkwatervoorziening, energie, recreatie en toerisme, wonen en werken, industrie, landbouw en visserij. De provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, drinkwaterbedrijf PWN, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeenten Medemblik, Enkhuizen en Hollands Kroon werken hierbij samen. Hierdoor worden kansen om ontwikkelingen integraal aan te pakken beter benut. Dit komt de leefbaarheid en de economie in het gebied ten goede. Het project Wieringerhoek is een project van Rijkswaterstaat.