Levensduur verlengend Onderhoud (LVO)

Levensduur Verlengend Onderhoudmodel

Het Levensduur Verlengend Onderhoudmodel (LVO-model) is een software model om onderhoudsbeslissingen voor onderdelen te optimaliseren op kosten. Externe partijen kunnen het LVO-model aanvragen.

Wat het model doet

Het LVO-model is een kosten optimalisatie model, waarmee een onderhoudstrategie berekend kan worden welke de laagste kosten heeft over de levenscyclus van een object. Het LVO-model is ontwikkeld door Rijkswaterstaat in samenwerking met HKV Lijn in Water. Uniek aan het model is dat er drie soorten onderhoud mee kunnen worden afgewogen: 

  • Preventief onderhoud: Ingrijpen vóórdat er een ongewenste (en dus meestal kostbare) gebeurtenis optreedt; bijvoorbeeld een storing of bezwijken. 
  • Correctief onderhoud: Ingrijpen nadat er een ongewenste (en dus meestal kostbare) gebeurtenis optreedt; bijvoorbeeld een storing of bezwijken. 
  • Levensduur Verlengend Onderhoud: Een kleine onderhoudsactie die een verouderingsproces vertraagt of en/of een conditie verbetert; bijvoorbeeld het bijplekken van een verflaag of het smeren van een motor.

LVO-model gebruiken

Specialisten gebruiken het LVO-model voor optimalisatievraagstukken zoals: 

  • het bepalen van en conserveringsstrategie voor geschilderde onderdelen of constructies 
  • het bepalen van een onderhoudstrategie voor een bewegingswerk 

Voor het model is specialistische kennis noodzakelijk omdat: 

  • het doen van een juiste simulatie begrip van de principes van probabilistiek vereist
  • de kwaliteit van de input de uitkomsten van het model sterk beïnvloedt. Deze input moet vaak statistisch of rekenkundig onderbouwd worden.

Het NCW-model is integraal in het LVO-model opgenomen. Het NCW-model (NCW staat voor Netto Contante Waarde) helpt met beslissen over het uitvoeren van groot onderhoud op basis van kosten van preventief en correctief ingrijpen. Bij het LVO-model is deze optimalisatie uitgebreid met de optie van het tussentijds uitvoeren van levensduurverlengend onderhoud. Het NCW-model is de voorloper van het LVO-model.

Zelf met het LVO-model werken

Rijkswaterstaat wil graag ontwikkelingen op het gebied van onderhoudoptimalisatie stimuleren. Daarom wordt het model aan derden ter beschikking gesteld. Het beheer van het LVO-model is ondergebracht bij de NVDO. U kunt het LVO-programma verkrijgen via de website van de NVDO. Tevens is daar de handleiding in pdf-formaat te downloaden. Het verzoek is wel om uw ervaring te delen met de NVDO.

Toepassing van LVO op conservering op staal

Het LVO-model is met succes toegepast in een case-study voor het optimaliseren van onderhoud aan een coating die staal beschermt. Een voorbeeld van een kosten-optimale frequentie van levensduurverlengend onderhoud is weergegeven in figuur 1. De verwachte levensduur van het staal kan worden verlengd door het verwijderen van de oude coating en de opgetreden corrosie door middel van afstralen, alsmede het aanbrengen van een nieuwe coating. In deze situatie wordt overigens ook wat staal verwijderd. De Netto-Contante Waarde van de kosten van levensduurverlenging (afstralen en vervangen coating) en vervanging van het staal zijn weergegeven in figuur 2.

Figuur 1: Invloed op het staal van levensduurverlenging in de vorm van afstralen en vervangen van de coating.
Figuur 2: Netto-Contante Waarde als functie van de intervallen van levensduurverlenging (afstralen en vervangen coating) en vervanging van het staal.

Documenten

Functioneel Ontwerp LVO-model
pdf 876 kB / april 2016
Feiten in het kort
pdf 66 kB / april 2016
Poster LVO
pdf 4 MB / april 2016

Meer weten?

Heeft u vragen over het LVO-model? Stuur ons dan een e-mail.