Scheepvaartberichten

Scheepvaartberichten

Rijkswaterstaat informeert de scheepvaart met scheepvaartberichten over bijzondere omstandigheden op en rond de vaarweg. Bijvoorbeeld over stremmingen of aangepaste bediening van sluizen en bruggen door incidenten of werkzaamheden.

1 loket

Scheepvaartberichtgeving is verplicht. Elke vaarwegbeheerder mag zelf bepalen hoe hij vaarweggebruikers informeert over afwijkende omstandigheden. Het is ondoenlijk voor schippers om de actuele berichten bij te houden als elke vaarwegbeheerder dit via een eigen kanaal zou publiceren. Daarom publiceert Rijkswaterstaat sinds de jaren 50 alle berichten via 1 loket.

33 landen nemen deel aan het Europese vaarwegennetwerk

Rijkswaterstaat zet alle Nederlandse scheepvaartberichten en scheepvaartberichten over doorgangsbeperkingen in het buitenland in het programma Fairway Information Services (FIS). Dit systeem maakt gebruik van vaste coderingen voor onder meer locaties, bruggen en sluizen in heel Europa. We werken met vaste termen en keuzevelden. Zo is snel vertalen en publiceren mogelijk. Soms zijn er heel afwijkende situaties. Dan gebruiken we een vrij tekstveld. Dit wordt niet vertaald.

20 talen

Niet alleen schippers in Nederland gebruiken de scheepvaartberichten, maar ook schippers in het buitenland. In totaal nemen 33 landen deel aan het Europese vaarwegennetwerk. Via de Europese NtS (Notices to Skippers) standaard zijn de berichten in meer dan 20 talen beschikbaar.

18.500 berichten

Alle vaarwegbeheerders samen brengen bijna 10.000 berichten over de Nederlandse vaarwegen uit. Daar komen nog 8.500 vertaalde buitenlandse berichten bij. Al met al zijn er dagelijks circa 1.100 berichten nu of in de toekomst geldig.

Berichten raadplegen

Scheepvaartberichten zijn op verschillende manieren te raadplegen. Elk bericht komt direct op internet te staan. Bij onverwachte storingen publiceren we binnen 1 uur, maar meestal gebeurt dit sneller.

NOS Teletekst

Veel schippers gebruiken NOS Teletekst-pagina’s 721 en 722. Hier staan berichten over stremmingen, geen bediening, oponthoud en beperkingen in maximale afmetingen van vaartuigen. Op Teletekst staan deze berichten vanaf 2 weken voor de startdatum.

Internet

Op de website Vaarweginformatie staan alle Nederlandse en doorgang beperkende buitenlandse scheepvaartberichten. Dus ook de berichten van werkzaamheden over een paar weken. Bovendien kunnen bezoekers zoeken op gebied of op soort beperking.

Voor complete buitenlandse scheepvaartberichtgeving kunnen de websites van de vaarwegbeheerders in de verschillende landen worden geraadpleegd:

 • Oostenrijk Duitsland/Zwitserland/Luxemburg
 • België
 • België Wallonië
 • Frankrijk
 • Kroatië
 • Bulgarije
 • Slowakije
 • Roemenië
 • Tsjechië
 • Polen
 • Hongarije

E-mail

Op de website Vaarweginformatie is het mogelijk om abonnementen te nemen op alle scheepvaartberichten per standaardgebied, een zelf gekozen gebied of een route. Deze kunt u dan per e-mail toegestuurd krijgen.