07 HEALROAD

HEALROAD

HEALROAD is de naam van een ontwikkelingstraject naar zelfherstellend asfalt. Het is een van de veelbelovende infrastructuurinnovaties, waarvoor in 2014 een consortium van Europese, Amerikaanse en Israëlische wegbeheerders geld bij elkaar legden. Dit droeg de naam Infravation en HEALROAD is daaruit voortgekomen.

Een van de innovaties van Infravation was zelfherstellend asfalt, ontwikkeld door Heijmans Infra en de TU Delft in 2010. Hierna werd dit onder de projectnaam HEALROAD uitgediept met extra onderzoek.

Waarom HEALROAD?

HEALROAD heeft een aantal voordelen:

  • Asfalt hoeft minder vaak vervangen te worden, waarschijnlijk eens per 20 jaar.
  • Zelfherstellend asfalt gaat dan 5 jaar langer mee dan dab (dicht asfaltbeton) en 2 keer zo lang als zoab.
  • Deze techniek lijkt op termijn enorme kansen te bieden, om zowel te verduurzamen als kosten te besparen.
  • Minder onderhoud en dus minder files.

Aanpak HEALROAD?

Hoe werkt zelfherstellend asfalt? Bij het mengen van het asfalt worden warmtegeleidende staalvezeltjes toegevoegd. Zo kan het asfalt, nadat het een aantal jaar is gebruikt, van binnenuit verwarmd worden door middel van een inductieverwarmer. Hierdoor smelten bitumen, de belangrijkste component van asfalt en smelten haarscheurtjes, die op termijn ontstaan zijn door verkeer dat eroverheen rijdt, dicht. 

Met het dichtsmelten worden de interne slijtage- en degradatieverschijnselen opgeheven. Op kleine complexere onderhoudslocaties, zoals voegovergangen en smalle brugdekken zou het echt iets kunnen toevoegen, want er is minder vaak onderhoud nodig. Met het laten smelten van bitumen, reset het asfalt en het kan weer aan een nieuw leven beginnen.

Begin 2020 wordt er een test uitgevoerd die antwoord zal geven op 2 vragen: 

  • Wat is de milieu-impact van HEALROAD
  • Wat zijn de levenscycluskosten van HEALROAD?

Partners HEALROAD