02 Praktijkproef Amsterdam

Onderliggende pagina's

Praktijkproef Amsterdam

De Praktijkproef Amsterdam (PPA) is een grootschalige test om files in de regio Amsterdam te verminderen. De proef maakt gebruik van de nieuwste innovatieve technieken in de auto en op de weg.

Nergens ter wereld wordt intelligente technologie op het gebied van verkeersmanagement op zo'n grote schaal getest in het dagelijkse verkeer. Dus met echte auto's en echte weggebruikers in de drukke Amsterdamse regio.

Waarom?

  • Autorijden verandert in razend tempo. Straks communiceert elke nieuwe auto met informatiesystemen langs de weg. En gebruiken vrijwel alle weggebruikers slimme apps voor informatie en navigatie. Een ontwikkeling met grenzeloze mogelijkheden, misschien zelfs het einde van de file. 
  • Door nu te testen welke ideeën en technieken werken in de praktijk, verzamelen we de kennis die nodig is om fileproblemen in de stedelijke gebieden van de 21ste eeuw op te lossen. 
  • De praktijkproef werkt stapsgewijs toe naar een toekomst waarin auto's, verkeerslichten en informatieborden digitaal met elkaar zijn verbonden en volledig samenwerken.

Hoe?

Verkeer is net water. Mensen zoeken altijd de snelste weg om van A naar B te komen. Maar als iedereen dezelfde snelle route kiest, staan we alsnog met z’n allen vast. Daarom beproeft PPA nieuwe technieken, zoals intelligente verkeerslichten en slimme apps, om het verkeer over het Amsterdamse wegennet te spreiden. Hier versnellen, daar even laten wachten en ergens anders juist omleiden. Zo rijdt het verkeer als geheel beter door en is iedereen uiteindelijk beter af. Zelfs als je af en toe iets langer moet wachten.

In 2016 staan 3 proeven in de praktijk centraal die gezamenlijk stap voor stap toewerken naar integratie van de innovatieve systemen langs de weg en in de auto. Lees meer over deze proeven op de website van Praktijkproef Amsterdam.

Praktijkproef Amsterdam

Praktijkproef Amsterdam test sinds 2013 hoe innovatieve systemen langs de weg samen kunnen werken met systemen in de auto. Met als doel: een betere doorstroming van het verkeer, veiliger verkeer en een schonere stad.

Betere bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid. Dat is ons doel. En om dit te bereiken zijn we steeds opzoek naar slimmere systemen voor reizigers. Daarom sloegen overheden, kennisinstelling en ICT-bedrijven de handen in ŽŽn en startten Praktijkproef Amsterdam. Sinds 2013 testen we hoe innovatieve systemen langs de weg samen kunnen werken met systemen in de auto. Om zo de doorstroming te verbeteren. Dat doen we in het dagelijks verkeer, in en om de hoofdstad. In dit netwerk Ð het meest complexe van Nederland Ð leveren slimme systemen meetbare winst op. Zodat ze ook in o.a. Rotterdam, Utrecht, Melbourne en Beijing worden ge•ntroduceerd. Nu al een mooi exportproduct! Maar om klaar te zijn voor de toekomst is meer nodig. De zelfrijdende auto moet gaan samenwerken met systemen langs de weg. Dan komen nieuwe diensten voor de reizigers Žn nieuwe markten in beeld. Praktijkproef Amsterdam wil daarom samenwerken met zo veel mogelijk partijen. Telecomproviders en de navigatie- en auto-industrie zijn nu ook aan boord. Een unieke bundeling van krachten, kennis en data waarmee we onze proeven en oplossingen continu verbeteren. En om de ontwikkelingen te versnellen, roepen we meer overheden, landen en bedrijven op om onze oplossingen en resultaten te gebruiken. We helpen u er graag bij. Want de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid blijvend verbeterenÉ dat doen we samen.

Met wie?

PPA is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (nu Infrastructuur en Waterstaat). Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de stadsregio Amsterdam voeren de proef uit, in samenwerking met bedrijven en de Technische Universiteit Delft.