Innovatie en duurzame leefomgeving

Innovatie en duurzame leefomgeving

Video: Het belang van innovatie voor Rijkswaterstaat

Innoveren doen we bij Rijkswaterstaat op verschillende manieren. Onze medewerkers vertellen waarom dit zo belangrijk is en laten zien hoe we innovatieve ideeën in de praktijk brengen.

Jan Hendrik Dronkers, Directeur-generaal Rijkswaterstaat
Innovatie vind ik ontzettend belangrijk. Ik zou willen zeggen; het is de slagroom op de taart. Want dingen doen zoals je het al altijd deed is natuurlijk leuk. Maar dingen anders doen, nieuw doen, beter doen.. dat motiveert enorm. Er zijn veel maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, bereikbaarheid en veiligheid. Dus er zijn voldoende maatschappelijke doelen die al om innovatie vragen. Maar ook meer doen met minder geld dat is ook al heel erg belangrijk.

We hebben als grote opdrachtgever in Nederland een belangrijke taak op het gebied van innovatie. Er voor zorgen dat ook de markt voldoende wordt uitgedaagd om dat te doen. Soms producten gewoon voorschrijven om het een keer te proberen. Maar ook om gewoon verder na te denken hoe we de markt meer kunnen uitdagen om innovatiever te werk te gaan. En daar ook gelegenheid voor te bieden. Hoe doen we het anders? Slimmer? Beter?

Voorbeeld 1: Duurzaam beton Samenwerken aan een duurzamer betonproces.

Evert Schut, Rijkswaterstaat
Wat betekent deze prijs voor jou? Erkenning voor het feit dat beton geen saai grijs materiaal is. Maar ontzettend interessant, en bovendien het biedt ongelofelijk veel kansen voor verduurzaming. Waarom is dit voor Rijkswaterstaat interessant? Rijkswaterstaat wil graag co-creatie. Dat is eigenlijk het nieuwe begrip. We gaan niet in onze ivoren toren bedenken hoe het moet. We gaan samen met partijen uit de markt naar oplossingen zoeken en duurzaamheid is daar een belangrijk onderwerp in.

Voorbeeld 2: MultiWaterWerken Tientallen sluizen vervangen door te innoveren en standaardiseren.

Arjan Hijdra, Rijkswaterstaat
Multiwaterwerken is een project waarbij we kijken naar een grote serie sluizen die vanwege hun hoge leeftijd vervangen moeten worden. En welke technologie willen we nou bij de vervanging toe gaan passen. Wat ik persoonlijk heel leuk vind aan het project is dat het een nieuwe manier van werken is. En we zijn dus niet meer die traditionele opdrachtgever die een opdracht geeft waarbij een andere partij de oplossing bedenkt. Maar we sturen echt op die samenwerking, we doen het samen.

Voorbeeld 3: Ultrastil asfalt Geluid verminderen met een wegdek dat langer meegaat.

Rijkstwaterstaat is druk bezig ultrastil asfalt te ontwikkelen. En de bedoeling is dat bij bepaalde plekken langs snelwegen straks geen dure geluidsschermen, tunnelbakken of overkappingen meer nodig zijn.

Dineke van der Burg, Rijkswaterstaat
Het is wat wij noemen een nieuwe generatie weg. En dat betekent dat we naar een hele ideale mix zoeken waarbij steentjes en bindmiddel, een soort lijm en rubber op de goede manier met elkaar mengt. Zodat het minimaal 7 jaar blijft zitten ook als vrachtwagens er overheen rijden. Bij knelpunten waar geluidsoverlast echt extreem is. Waar ook moeilijk andere maatregelen zijn te treffen. Dat zijn de lokaties waar dit een goede oplossing zou kunnen zijn.

Voorbeeld 4: Circular Economy Herbruikbaarheid van producten en grondstoffen maximaliseren.

Melanie Schultz van Haegen, Minister van Infrastructuur en Milieu
Circular economy, wat verstaan we daar nu precies onder? Dat gaat eigenlijk over hergebruik van alles wat je nodig hebt. Daar zijn we ontzettend goed in in Nederland. Dat zijn dingen waar we heel erg op voorlopen. Maar er zij nog steeds veel meer mogelijkheden om dat ook goed te doen. Of om de producten die je inzet zo duurzaam mogelijk te maken. We zijn bij Rijkswaterstaat bezig met een verjongingscreme voor asfalt. Dat is ook een heel leuk thema, kun je langer je asfalt gebruiken. Ik zie jou kijken van; werkt dat ook bij mij? Hoe durft u te denken dat ik dat zou denken.

Jan Hendrik Dronkers, Directeur-generaal Rijkswaterstaat
Ik zie zo veel positieve energie van mensen. Mensen die dingen anders willen doen beter willen doen, slimmer willen doen. En zich ook eigenaar weten van die ideeen. Die positieve energie is hartstikke mooi. En dat inspireert mij gewoon.

Meer weten over innovatie?
Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/innovatieen www.innovatie-estafette.nl
Mail: innovatie@rws.nl

Een productie van Rijkswaterstaat © 2014

Vragen?

Heeft u vragen over innovatie en duurzaamheid bij Rijkswaterstaat? Neem contact op met de Servicedesk Zakelijk.

Naar Servicedesk Zakelijk

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld u dan aan voor het digitaal magazine Zakelijk & Innovatie en de Nieuwsbrief Zakelijk.

Discussieer mee

Heeft u een goed idee en wilt u meedenken met Rijkswaterstaat? Praat mee in de Yammergroep Rijkswaterstaat Innoveert.

Onderliggende pagina's