15 Biobased-boomankers

Biobased-boomankers

Nieuw geplante bomen worden niet vastgezet met houten palen, maar met ondergrondse ankers van biobased-plastic.

Waarom?

Traditioneel zetten we nieuw geplante bomen vast met 2 à 3 (houten) boompalen. Deze verwijderen we na een aantal jaar weer. Door bomen met ankers onder de grond vast te zetten, hebben we geen houten palen meer nodig en hoeven we minder bomen te kappen. Dit leidt tot minder werk, minder kosten en minder CO2-uitstoot. Zo dragen we bij aan een beter milieu.

Hoe?

De ankers zijn gemaakt van een biobased-plastic. Dit wordt gemaakt van gras, suikerbieten, hout, aardappel en wordt binnen 4 tot 6 jaar volledig afgebroken in de bodem. De ankers bevatten geen schadelijke stoffen voor de natuur. Een touw rond de boomstam verbindt de ankers met de boom. Ook dit touw is van biobased-plastic. Net als de ankers wordt dit materiaal volledig afgebroken. De boomankers hebben nog een ander voordeel. Doordat de jonge boom boven de grond meebeweegt met de wind, trekt hij steeds een beetje aan de wortels. Hierdoor ontstaat een extra stevig wortelstelsel.

Waar?

Er staan op dit moment al meer dan 45.000 bomen met boomankers in Nederland, maar nog niet op Rijkswaterstaat-gebied. Wel staan ze in diverse gemeentes in Nederland, zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Breda en Enschede.

Met wie?

Natural Plastics