Biobased-innovaties

Biobased-innovaties

Voor aanleg, beheer en onderhoud gebruikt Rijkswaterstaat steeds vaker biobased (plantaardige) materialen. We (her)gebruiken natuurlijke grondstoffen voor bijvoorbeeld de aanleg van wegen en de verlichting van wegen. Ook vergroten we de biodiversiteit, zodat onder meer bijen weer voldoende voedsel hebben. Samen met aannemers zorgen we zo voor een duurzamere samenleving.

De verzorgingsplaats Westkop op de Grevelingendam bij Bruinisse is ingericht met onze biobased-innovaties. Het is daarmee de duurzaamste parkeerplaats van Nederland. U kunt daar onderstaande innovaties bekijken en zien hoe ze werken.

Biobased in het straatbeeld

Lantaarnpalen, vangrails, bankjes om even op te rusten. Als deelnemer aan het verkeer zie je ze overal en sta je er eigenlijk niet bij stil welk effect deze producten hebben op het milieu. Rijkswaterstaat doet dat wel. Wij gebruiken steeds vaker natuurlijke grondstoffen voor deze producten.

 • Biobased-lantaarnpaal op zonne-energie

  We ontwikkelden een biobased-lantaarnpaal op zonne-energie, die werkt op groene energie en ledverlichting. Zo besparen we kosten en vergroten we de veiligheid.
  #
 • Bee-o-based lantaarnpaalbeschermers

  We plaatsen bee-o-based-beschermers om (maai)schade aan lantaarnpalen te voorkomen. Tussen de paal en de biobased-beschermer staan bij-vriendelijke en onderhoudsarme planten.
  #
 • Biobased-bankjes

  Van onder meer bermgras en tomatenplanten maken we biobased-bankjes. Zo verduurzaamt het straatbeeld.
  #
 • Openbaar toilet spoelen met regenwater

  Een toilet dat doorspoelt met regenwater bespaart op het gebruik van schoon drinkwater. Het afvalwater van de toiletten wordt ter plekke gezuiverd.
  #

Biobased in bouwproducten

Voor de aanleg van wegen en de bouw van bruggen (her)gebruiken we natuurlijke grondstoffen. Steeds vaker vinden we nieuwe manieren om dit duurzaam te doen.

 • Composietpaal uit natuurvezels

  We werken in Zeeland met composietpalen van natuurvezels en gerecycled plastic. Ze gaan langer mee en zijn beter voor het milieu.
  #
 • Greensand

  Greensand bestaat uit een mineraal dat koolstofdioxide vasthoudt. Met dit zand gaan we klimaatverandering tegen.
  #
 • Laagtemperatuurasfalt

  Asfalteren kost veel energie. Daarom werken we met laagtemperatuurasfalt.
  #
 • Biobased-buizen

  Nederland kent een buizensysteem om onder andere grondwater te peilen en te draineren. Hiervoor worden biobased-buizen gebruikt.
  #

Biobased in flora en fauna

Bijen, insecten en vlinders komen steeds moeilijker aan voedsel. We dragen bij aan een oplossing door de biodiversiteit te vergroten. Bij het planten van nieuw groen gebruiken we zoveel mogelijk plantaardige producten.

 • Bijenhotel voor solitaire bijen

  Solitaire bijen hebben het (net als honingbijen) moeilijk door gebrek aan huisvesting en voedsel. Rijkswaterstaat heet ze welkom in het bijenhotel Westraven.
  #
 • Honey Highway

  We zaaien wegbermen in met wilde bloemen en kruiden. Hierdoor hebben bijen, vlinders en andere insecten het hele jaar voldoende voedsel.
  #
 • Speciale plantsoorten

  Planten helpen ons in ons werk. We richten bijvoorbeeld verzorgingsplaatsen in met onderhoudsvriendelijke planten die goed zijn voor insecten.
  #
 • Bomencirkel

  Van hout kunnen we biobased-producten maken. Een bomencirkel staat symbool voor het begin van deze productieketen.
  #
 • Biobased-boomankers

  Nieuw geplante bomen worden niet vastgezet met houten palen, maar met ondergrondse ankers van biobased-plastic.
  #
 • Biobased-worteldoek

  Een biobased-worteldoek geeft de bodem stabiliteit en breekt na 3 jaar volledig af tot humus.
  #