Biobased-innovaties

Biobased-innovaties

Voor aanleg, beheer en onderhoud gebruikt Rijkswaterstaat steeds vaker biobased (plantaardige) materialen. We (her)gebruiken natuurlijke grondstoffen voor bijvoorbeeld de aanleg van wegen en de verlichting van wegen. Ook vergroten we de biodiversiteit, zodat onder meer bijen weer voldoende voedsel hebben. Samen met aannemers zorgen we zo voor een duurzamere samenleving.

De verzorgingsplaats Westkop op de Grevelingendam bij Bruinisse is ingericht met onze biobased-innovaties. Het is daarmee de duurzaamste parkeerplaats van Nederland. U kunt daar onderstaande innovaties bekijken en zien hoe ze werken.

Biobased in het straatbeeld

Lantaarnpalen, vangrails, bankjes om even op te rusten. Als deelnemer aan het verkeer zie je ze overal en sta je er eigenlijk niet bij stil welk effect deze producten hebben op het milieu. Rijkswaterstaat doet dat wel. Wij gebruiken steeds vaker natuurlijke grondstoffen voor deze producten.

Biobased in bouwproducten

Voor de aanleg van wegen en de bouw van bruggen (her)gebruiken we natuurlijke grondstoffen. Steeds vaker vinden we nieuwe manieren om dit duurzaam te doen.

Biobased in flora en fauna

Bijen, insecten en vlinders komen steeds moeilijker aan voedsel. We dragen bij aan een oplossing door de biodiversiteit te vergroten. Bij het planten van nieuw groen gebruiken we zoveel mogelijk plantaardige producten.