xx Aanpassing verkeersborden 100 km/h

Aanpassing verkeersborden 100 km/h

Vanaf 12 maart 2020 wordt de snelheid op snelwegen aangepast naar 100 km/h overdag. De nieuwe snelheid op een traject geldt direct nadat de borden zijn geplaatst of wanneer bij reeds geplaatste borden de hoes verwijderd is.

Met ingang van 16 maart 2020 geldt in heel Nederland op snelwegen overdag tussen 06.00 - 19.00 uur de aangepaste maximumsnelheid van 100 km/h. Hiervoor worden ruim 4000 borden aangepast of bijgeplaatst.

Aanpassing borden

Vanaf 12 maart 2020 wordt de snelheid aangepast naar 100 km/h overdag. De nieuwe snelheid op een traject geldt direct nadat de borden zijn geplaatst (of bij reeds geplaatste borden de hoes verwijderd is). Let dus goed op vanaf 12 maart.

Met ingang van 16 maart 2020 geldt in heel Nederland op snelwegen overdag tussen 06.00 - 19.00 uur de aangepaste maximumsnelheid van 100 km/h. Hiervoor worden ruim 4000 borden aangepast of bijgeplaatst.

Werkzaamheden aan de verkeersborden

Het aanpassen van de maximumsnelheid voor overdag betekent dat Rijkswaterstaat duizenden borden door heel Nederland aanpast en bijplaatst. Dat doen we op een veilige manier: voor zowel de weggebruiker als de aannemers. Voor deze klus is een goede voorbereiding belangrijk.

In een lang weekend, van 12 tot 16 maart 2020, worden langs alle autosnelwegen de borden aangepast. De meeste van deze borden worden al voor die tijd geplaatst en tijdelijk voorzien van een hoes of afplaktape. De aangepaste snelheid geldt pas vanaf het moment in dat lange weekend dat de hoes of tape wordt verwijderd. Vanaf maandag 16 maart is dat overal in Nederland het geval en is de maximumsnelheid van 100 km/h overdag een feit.

Beperkte hinder weggebruikers

Tijdens het plaatsen van de borden wordt een deel van de weg afgezet, dat is wel zo veilig. Het kan dus zijn dat je als weggebruiker werkzaamheden ziet of enkele minuten vertraging oploopt. Uiteraard doen we er alles aan die overlast zoveel mogelijk te beperken.

Het meeste werk is in Limburg en Noord-Brabant, daar worden een kleine 2000 borden aangepast. Ook in de andere regio’s wordt er gewerkt aan de bebording:

  • Gelderland en Overijssel: ongeveer 900 borden
  • Utrecht en Flevoland: ruim 400 borden
  • Drenthe, Groningen en Friesland: ongeveer 400 borden
  • Zuid-Holland: ruim 200 borden
  • Noord-Holland: ruim 150 borden
  • Zeeland: ruim 60 borden

Planning aanpassen verkeersborden

Maandag 24 februari tot donderdag 12 maart: voorbereidende werkzaamheden

De voorbereidende werkzaamheden bestaan uit het plaatsen van nieuwe borden die van een hoes of van tape worden voorzien, zodat de weggebruiker niet in verwarring raakt over de geldende snelheid.

Donderdag 12 maart 21.00 uur tot maandag 16 maart 05.00 uur: aanpassen van borden

In het lange weekend van 12 - 16 maart worden deze werkzaamheden afgerond. Dat betekent naast het plaatsen van borden ook dat hoezen of tape verwijderd worden.

Werkzaamheden vanaf april

Ook na maart worden nog werkzaamheden uitgevoerd, zo worden bij de spitsstroken de draaiborden vervangen, komen er 130 km/h-borden bij en worden de hectometerbordjes aangepast.