Snelweg A50

Snelweg A50

De snelweg A50 begint bij knooppunt Ekkersweijer (Eindhoven) en eindigt bij knooppunt Hattemerbroek. De weg is een van de routes die het zuiden van Nederland met het noorden verbindt.

Open ingesloten pagina

Wegwerkzaamheden A50

Rijkswaterstaat werkt aan een betere bereikbaarheid. Daarom zijn we dagelijks bezig met aanleg en onderhoud van ons wegennet. Dat kan leiden tot (tijdelijke) verkeershinder.

Voorbereidingen wegafsluiting A50

In de zomer van 2016 werd de snelweg A50 tussen Veghel en Paalgraven enige tijd afgesloten vanwege werkzaamheden. Hier ging een groot traject aan vooraf. In onderstaande animatie wordt onder meer getoond hoe Rijkswaterstaat ruim voor de wegafsluiting in gesprek ging met verschillende partijen om tot de juiste oplossing te komen.

VOICE-OVER: Rijkswaterstaat voert groot onderhoud uit aan het asfalt van de A50. Daarom sluiten we de weg tussen Veghel en Paalgraven twee weken af voor verkeer. Een wegafsluiting kan vervelend zijn. Daarom proberen we de werkzaamheden zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Hiervoor werkt Rijkswaterstaat nauw samen met allerlei partijen. Want er komt meer kijken bij een wegafsluiting dan je denkt. (Een animatie.) De voorbereiding start vaak ruim een half jaar van tevoren. We overleggen met alle betrokken gemeentes de provincie en bedrijventerreinen in de buurt. We spreken ondernemersverenigingen en logistieke bedrijven. En we betrekken hulpdiensten en het nabijgelegen ziekenhuis. We kijken naar de beste uitvoeringsmethode en zoeken naar een manier die de minste hinder geeft voor de werkzaamheden die plaatsvinden. Dat testen we soms op een klein stuk weg, met een proefvak. Met alle betrokkenen bepalen we de beste periode voor de werkzaamheden. Zijn er misschien evenementen? Wanneer is het vakantie? En zijn er andere werkzaamheden in de buurt, op de weg of aan het spoor? Ook zoeken we naar de beste omleidingsroutes zodat hulpdiensten en het openbaar vervoer zo snel mogelijk op hun bestemming zijn. En samen met omliggende bedrijven kijken we hoe we de overlast voor goederenvervoer tot een minimum kunnen beperken. Zo komen we met al onze partners tot de beste oplossing om de hinder zo beperkt mogelijk te houden. Informatie over de wegafsluiting communiceren we bovendien naar de verschillende weggebruikers. Achter het gele bord schuilt dus een wereld aan werkzaamheden die ervoor zorgen dat iedereen zo veilig en snel mogelijk zijn weg weer kan vervolgen. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/onderhoudA50. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2016.)

Projecten op de A50

A50: onderhoud Nederrijnbrug

We verrichten in 2019 onderhoud aan de Nederrijnbrug in de A50. Zo kan het verkeer in de toekomst vlot en veilig doorstromen.

Onderhoud wegen Oost-Nederland

Rijkswaterstaat onderhoudt de wegen in Oost-Nederland. Zo zorgen we voor een vlotte en veilige doorstroming.

A50: geluidmaatregelen Sint-Oedenrode – Paalgraven

We nemen aanvullende geluidmaatregelen langs de A50 tussen Sint-Oedenrode en Paalgraven om overlast voor omwonenden te verminderen.

Toon alle projecten

Feiten over de A50

de A50 wordt van de knooppunten Grijsoord tot Waterberg onderbroken door de A12
  • Het wegvak Eindhoven-Oss is het eerste langere traject in Nederland dat geheel uitgevoerd is in gewapend beton.
  • Tot 2006 liep de A50 naar Den Bosch. Sinds de opening van het traject Eindhoven-Oss in datzelfde jaar is die autosnelweg omgenummerd naar A59.

Snelheid en spitsstroken A50

Hoe hard mag ik op de A50?

Wilt u weten welke maximumsnelheid geldt op de A50? Bekijk dan het dossier Maximumsnelheid snelwegen Nederland.

Zijn er ook spitsstroken op de A50?

Ja, op de A50 zijn spitsstroken aangelegd. Bekijk de kaart met spitsstroken.

Zie ook