Snelweg A12
Snelweg A12
De A12 loopt van Den Haag naar Zevenaar en verbindt de Randstad via Gouda, Utrecht en Arnhem met het Ruhrgebied in Duitsland.
Wegwerkzaamheden A12
Projecten op de A12
We vervangen het asfalt op de A12 Veenendaal-West-knooppunt Grijsoord voor nieuw stil asfalt. Door onderhoud verlengen we de levensduur van het wegdek.

Rijkswaterstaat vergroot de capaciteit op de A27 en A12 en scheidt drukke verkeerstromen, zodat verkeer beter en veiliger doorrijdt.

Het Rijk en de provincie Gelderland werken aan de uitbreiding van de A12/A15 (ViA15). Zo verbetert de doorstroming in en bereikbaarheid van de regio Arnhem-Nijmegen.

Kenmerken A12
- Lengte: 137 km
- Provincies: 3
- Gemeenten: 36
Feiten over de A12
- De A12 is een van de drukste snelwegen en een van de belangrijkste oost-west-verbindingen van ons land.
- Tijdens de Tweede Wereldoorlog noemden omwonenden de A12 het Hazepad. Ze hoopten dat de bezetters via deze weg snel terug zouden keren naar Duitsland.
- De geallieerden hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog de A12 intensief gebombardeerd.
- Bij Zoetermeer, Woerden, Gouda, Veenendaal, Ede en knooppunt Prins Clausplein en Voorburg liggen spitsstroken.
- De A12 wordt ook wel de Regenboogroute genoemd. Deze naam komt voort uit de verschillende landschapstypen die de A12 doorkruist: bos, stad, weide en mozaïekgebieden (agrarisch gebied in transformatie).
Snelheid en spitsstroken
Hoe hard mag ik op de A12?
Wilt u weten welke maximumsnelheid geldt op de A12? Bekijk dan het dossier Maximumsnelheid snelwegen Nederland.
Zijn er ook spitsstroken op de A12?
Ja, op de A12 zijn spitsstroken aangelegd. Bekijk de kaart met spitsstroken.
Nieuws over de A12
-
Slim reizen: samen de A12-regio bereikbaar houden
18 december 2020 Op de snelweg A12 tussen Arnhem en de Duitse grens zorgt verkeersdrukte vaak voor files en vertragingen. Met de maatregelen uit project ViA15 vergroten we de capaciteit van de... -
Ruimte voor vogels: nestkasten langs het ViA15-tracé
18 december 2020 Langs het tracé van de ViA15 leven verschillende beschermde vogelsoorten. Denk aan de huismus, de steenuil en de boerenzwaluw. Door de komst van de nieuwe A15 kunnen deze soorten... -
Update project ViA15
18 december 2020 De COVID-19-crisis heeft ook invloed op project ViA15. Mede hierdoor kon de Raad van State de beroepen tegen Tracébesluit ViA15 pas eind juni 2020 behandelen. Dit betekent dat...