Winter op de weg
Winter op de weg
Rijkswaterstaat is goed voorbereid op de winter. Winterse omstandigheden als vorst, ijzel, sneeuw en mist hebben invloed op de wegen en het verkeer en kunnen veel overlast veroorzaken voor de weggebruikers.
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan om bij winterse omstandigheden de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Gaat u de weg op, pas dan uw rijstijl aan de omstandigheden aan: verlaag waar nodig uw snelheid, houd voldoende afstand en wissel niet onnodig van rijstrook.
Wat doet Rijkswaterstaat?
Rijkswaterstaat is goed voorbereid op de winter. Het materieel is getest, de routes van de strooiwagens zijn vooraf gereden en er is ruim 200 miljoen kg strooizout op voorraad.
Gladheid
Met het oog op de veiligheid van de weggebruiker en de doorstroming van het verkeer, proberen we het ontstaan van gladheid door de winterse omstandigheden zoveel mogelijk te voorkomen.
Rijkswaterstaat zet daarvoor 546 strooiwagens in, die we ook kunnen voorzien van een sneeuwschuiver. Daarnaast staan er 350 sneeuwploegen klaar. Met dit materieel leggen onze strooiwagens, binnen 2 uur, 10.000 km af om alle snelwegen, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen, preventief te strooien. Dat gebeurt met 1.200 man personeel (800 chauffeurs en 400 man voor coördinatie en laden/lossen). Tijdens perioden met sneeuw zetten we de strooiwagens en sneeuwschuivers continu in.
Strooien en zout
Het landelijk dekkend Gladheidmeldsysteem waarschuwt automatisch wanneer er kans op gladheid ontstaat. Op basis van die informatie besluiten we of we moeten strooien. Ook de weersverwachting en de hoeveelheid strooizout dat eventueel al op de weg ligt, wegen mee in die beslissing.
Bij kans op gladheid strooien we preventief om de snelwegen veilig te houden. Naast vooraf te strooien tegen verwachte gladheid, strooit Rijkswaterstaat ook tijdens sneeuwval. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooit sneeuw of ijzel. Rijkswaterstaat heeft deze winter ruim 200.000 ton zout in Nederland opgeslagen.
Vorstschade
Als de weersomstandigheden in de winter extremer worden, kan vorstschade ontstaan. Door vorst raken steentjes los van het wegdek. Deze steentjes kunnen schade veroorzaken aan voertuigen. Hoe langer de lage temperatuur aanhoudt, des te groter de kans op het loslaten van steentjes.
Nieuws
-
Rijkswaterstaat in de winter: ‘We krijgen zonnepanelen en veel houtbouw’
04 maart 2021 De meteorologische lente klopt op de deur en we mogen weer voorzichtig wat vaker van de zon genieten. Maar dat was een paar weken geleden wel anders. Een dikke sneeuwlaag bedekte... -
Houd komende nacht en ochtend rekening met zeer gevaarlijke rij-omstandigheden door ijzel
14 februari 2021 Komende nacht en morgenochtend (14 op 15 februari 2021) is er grote kans op zeer verraderlijke gladheid door ijzel. Volgens het KNMI trekt in de tweede helft van de nacht een... -
Herstelwerkzaamheden aan wegdek na vorstschade
11 februari 2021 In het weekend van 6 en 7 februari 2021 werd ons land bedekt met een flink pak sneeuw. Om onze wegen veilig en begaanbaar te houden, legden onze strooiwagens flink wat kilometers...