01 Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Algemeen

 1. Nee, u mag er dan nog geen gebruik van maken. Rijkswaterstaat test nieuwe spitsstroken altijd eerst uitgebreid. Het is belangrijk dat bijvoorbeeld de informatieborden boven en langs de weg, de camera’s en filedetectiesystemen betrouwbaar zijn en goed werken. Preventief testen kan storingen voorkomen. Dit voorkomt weer vertraging en onveiligheid. Zodra de testfase voorbij is, gaat de spitsstrook open voor verkeer.

 2. De procedure en de werkzaamheden voor het aanleggen van spitsstroken kosten minder tijd. Bovendien is de aanleg van spitsstroken aanzienlijk goedkoper.

 3. De doorgetrokken witte streep mogen we vanwege de wetgeving niet aanpassen. Officieel gezien is er zonder doorgetrokken streep geen vluchtstrook meer.

Gebruik

 1. Pas als er een groene pijl te zien is, mag u de spitsstrook gebruiken. Het openen en sluiten van een spitsstrook gebeurt in fases. Eerst veranderen we het bord naast de spitsstrook naar ‘spitsstrook open’. Dan controleren we met behulp van camera’s nog 1 keer de spitsstrook op obstakels. Tijdens die controle is er nog een rood kruis te zien boven de spitsstrook en mag u deze dus nog niet gebruiken.

 2. Nee, dat mag niet. Wanneer de spitsstrook open is voor verkeer is het een normale rijstrook en gelden er dus de gangbare verkeersregels.

Openstelling

 1. Lussen in het wegdek meten de verkeersdrukte. Deze informatie komt binnen bij onze verkeerscentrales. Als er per rijstrook meer dan 1350 auto’s per uur passeren, gaat de spitsstrook open. Voordat een spitsstrook opengaat, doorlopen we de volgende stappen: 

  1. We zorgen dat op de verkeersborden naast de weg de teksten ‘spitsstrook open’ en ‘lagere maximumsnelheid’ zichtbaar zijn. 
  2. Met behulp van camera’s gaan we na of er geen obstakels op de spitsstrook staan. Tijdens die controle is er nog een rood kruis boven de spitsstrook te zien en mag u er dus niet op rijden. 
  3. Als er geen obstakels te zien zijn, zetten we het rode kruis om in een groene pijl. De spitsstrook is vanaf dat moment open voor verkeer.
 2. Als de spitsstrook open is, moet u deze gebruiken als een normale rijstrook. U mag de doorgetrokken streep dan negeren en erover rijden. Houd net als anders zo veel mogelijk rechts aan.

 3. Spitsstroken zijn alleen tijdens drukke momenten open. Dit heeft onder meer te maken met de veiligheid, milieueisen en geluidsoverlast voor de omgeving. We streven ernaar spitsstroken daar waar het mogelijk is permanent open te stellen.

 4. Dit gebeurt om veiligheidsredenen. We sluiten de spitsstrook:

  • na een ongeval
  • als we de spitsstrook slecht kunnen zien door onze camera’s, zoals bij hevige sneeuw of dichte mist 
  • bij een obstakel op de spitsstrook, zoals een auto met pech of een afgevallen lading
  • als het verkeer verder op de snelweg vastloopt

Veiligheid

 1. Probeer door te rijden naar een pechhaven. U vindt ze om de 500 tot 1000 m. Lukt het niet om een pechhaven te bereiken, zet uw auto dan zoveel mogelijk rechts van de snelweg stil. Zet uw alarmlichten aan, stap voorzichtig uit en ga achter de vangrail staan. Daar belt u 112 voor hulp.

Onderliggende pagina's