Bruggen

Bruggen

Rijkswaterstaat beheert verschillende soorten bruggen. Wat daar allemaal bij komt kijken, leest en ziet u op deze pagina.

Onderhoud in vogelvlucht

Bruggen zijn ontworpen met de bedoeling dat ze lang meekunnen. De meeste bruggen in ons land zijn in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw gebouwd. Inmiddels is het verkeer erg veranderd. Het is drukker op de weg en vrachtwagens zijn zwaarder en langer dan toen. Daarom is het belangrijk dat we de staat van onze bruggen goed in de gaten houden. De animatie 'Het bruggenverhaal in vogelvlucht' laat zien hoe we dat doen.

Soorten en maten

Van staal of beton, vast of beweegbaar, met een tui of boog, klein of groot: Rijkswaterstaat beheert heel veel verschillende typen bruggen. De infographic Bruggen in allerlei soorten (PDF, 435,15 kB) laat een selectie van de mooiste exemplaren zien.

Inspectie van bruggen

Wat is de staat van een brug? Is er onderhoud nodig, en wanneer? En moeten we dan alleen bepaalde onderdelen repareren of de brug grondig renoveren? Daar komen we achter bij de inspectie van een brug. Het artikel De inspectie van een brug (PDF, 124,48 kB) vertelt hoe een bruginspecteur te werk gaat.

Betrouwbare bruggen

We inspecteren en onderhouden heel veel verschillende soorten bruggen. Welke technieken we gebruiken om onze bruggen duurzamer en stiller te maken en te zorgen dat ze nog langer mee gaan, lees je in de brochure Betrouwbare bruggen voor een bereikbaar Nederland (PDF, 2,52 MB).

Zie ook

Onderliggende pagina's