VOICE-OVER: Knooppunt Hoevelaken is een belangrijk en druk verkeersknooppunt. Rijkswaterstaat verwacht dat het hier de komende jaren alleen maar drukker wordt. Daarom passen we knooppunt Hoevelaken aan tussen 2021 en 2025 en maken we meer rijstroken op de A1 tussen Bunschoten en Barneveld en de A28 tussen Nijkerk en Leusden. Sinds 2008 maken we plannen voor de aanpassing van het knooppunt en de wegverbreding. Dit noemen we de planstudiefase. (Een tijdlijn.) Hierin maken we het nieuwe ontwerp en onderzoeken we de effecten ervan op het geluid, de luchtkwaliteit en de natuur in de directe omgeving. Het wegontwerp publiceren we in een zogeheten ontwerptracébesluit, of OTB. Alle effecten nemen we op in het milieueffectrapport, of MER. Wijzigingen in het geluid beschrijven we deels in het OTB maar ook in het ontwerpsaneringsbesluit, of OSB. De minister van Infrastructuur en Waterstaat stelt het OTB en het OSB gelijktijdig vast. Dat wordt bekendgemaakt via een advertentie in verschillende kranten. Daarna krijgt u zes weken de tijd om te reageren. Die reactie noemen we een zienswijze die de minister gebruikt om volgend jaar het tracébesluit en het saneringsbesluit vast te stellen. Het OTB, inclusief MER, en het OSB zijn na publicatie te vinden op platformparticipatie.nl/ knooppunthoevelaken. Of bekijk de stukken op papier op een openbare locatie bij u in de buurt. Zowel het OTB als het OSB bestaan uit drie onderdelen. Kaarten, bijlagen en het ontwerpbesluit met artikelen. Bekijkt u het OTB of OSB voor het eerst? Begin dan bij de kaarten van het projectgebied waarover u meer wilt weten. De titel van de map en de inhoudsopgave helpen u daarbij. Op de kaarten vindt u veel informatie over bijvoorbeeld wegverbredingen of de positie van tunnels, geluidsschermen en werkterreinen. Wilt u daarna meer toelichting? Bekijk dan de map 'bijlage'. Die beschrijft per gedeelte in detail wat de plannen zijn in het betreffende gebied. Tot slot kunt u in het OTB of OSB de artikelen nalezen over onderwerpen waar u meer over wilt weten. Het OTB, MER en OSB goed begrijpen, is soms best lastig. Daarom organiseert Rijkswaterstaat in het projectgebied op verschillende momenten en locaties informatiebijeenkomsten. Daar staan deskundigen voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. En u vindt er volop informatie over het project en het indienen van een zienswijze. Meer weten over het project, de terinzagelegging van de stukken of het indienen van een zienswijze? Kijk op rijkswaterstaat.nl/hoevelaken. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/hoevelaken. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2018.)
Video's
Video's
Op deze pagina zijn video's te vinden over knooppunt Hoevelaken.
Vogelvlucht knooppunt Hoevelaken
Vlieg als een vogel over het knooppunt Hoevelaken, de A28 en de A1 en zie hoe het nieuwe wegontwerp zich uitvouwt over de huidige situatie.
Thema’s project knooppunt Hoevelaken A28/A1
Procedure, lucht, geluid en natuur zijn vier belangrijke thema’s in het ontwerptracébesluit en ontwerpsaneringsbesluit. Korte animaties over deze thema’s helpen u bij het lezen en begrijpen van alle documenten
Procedure in het (ontwerp)tracébesluit
In deze animatie leggen we uit hoe u zo efficiënt mogelijk uw weg vindt in het Ontwerptracébesluit en het Ontwerpsaneringsbesluit A28/A1 Knooppunt Hoevelaken en alle bijlagen.
Geluid in het (ontwerp)tracébesluit
Een van de onderwerpen waarop u kunt reageren, is het geluid van het wegverkeer rondom knooppunt Hoevelaken A28/A1. Deze animatie laat zien hoe we in het project ervoor zorgen dat het geluid binnen de daarvoor gestelde grenzen blijft.
Lucht in het (ontwerp)tracébesluit
In het project A28/A1 Knooppunt Hoevelaken houden we de luchtkwaliteit langs de snelweg goed in de gaten. In deze animatie laten we zien hoe we dat doen en geven we meer informatie over hoe we vervuiling tegengaan.
Natuur in het (ontwerp)tracébesluit
In een groot project als A28/A1 Knooppunt Hoevelaken kunnen we helaas niet voorkomen dat we planten- en diersoorten raken zodra de werkzaamheden in het veld van start gaan. In deze animatie laten we zien welke maatregelen we nemen om de schade te herstellen.