N301: aanpak Nijkerkerbrug

N301: aanpak Nijkerkerbrug

Waarom

  • De Nijkerkerbrug tussen Nijkerk en Flevoland is toe aan een opknapbeurt.
  • Door verkeerstoename en zwaarder vrachtverkeer moet de brug versterkt worden.
  • Na afronding van het project kan de Nijkerkerbrug weer minimaal 30 jaar mee.

Hoe

Samen met de markt zoeken we naar de beste manier om de brug aan te pakken.

Veilige brug zonder beperkingen

Renovatie van de brug is nodig. Sinds de bouw van de brug in de jaren 60 nam de verkeersdrukte flink toe, daarom versterkt Combinatie NU de brug. Vrachtwagens met een maximaal gewicht van 60 ton mogen straks weer over de brug rijden. Het brugdeel boven de Slingerweg wordt vervangen waardoor de doorrijhoogte 4,50 m zal zijn. Daarmee heffen we de hoogtebeperking op die nu van kracht is ter hoogte van de Slingerweg. De fietspaden aan weerszijden van de brug worden van nieuw asfalt voorzien en de afwatering wordt verbeterd. Het beweegbare brugdeel blijft ongewijzigd, alleen de vaste onderdelen van de brug worden gerenoveerd. De wegindeling wijzigt daardoor niet. In september 2018 zijn de werkzaamheden klaar en kan de brug weer 30 jaar mee.

Heb ik last van de werkzaamheden?

De meeste werkzaamheden vinden onder de brug plaats waardoor de hinder beperkt blijft. Vanaf het voorjaar van 2018 worden er ook werkzaamheden op de brug uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden aan de fietspaden blijft er een fietspad beschikbaar. Er is dan een tijdelijke wegversmalling op de rijbanen en er geldt een snelheidsbeperking voor auto’s en vrachtverkeer. Voor het vervangen van de voegovergangen en het plaatsen van een nieuw brugdeel boven de Slingerweg is het nodig de brug een aantal weekenden af te sluiten voor alle verkeer. In onderstaande planning staat vermeld om welke weekenden het gaat. Tijdens de afsluiting van de brug kan verkeer omrijden via de N302 - Harderwijk of via de A27 - Stichtse Brug. Openbaar vervoerbedrijven en hulpdiensten zijn geïnformeerd over de weekendafsluitingen. Tijdens de weekendafsluitingen waarin de brug ook is gesloten voor fietsers en voetgangers, vaart er een veerpont tussen 06.00 en 21.00 uur. De veerpont vaart van de Slingerweg naar haven De Zuidwal in Nijkerk. Voor scheepvaart is er hoogstwaarschijnlijk geen extra oponthoud.

Planning

Gereed: 2018
Derde kwartaal 2018

Gereed

Bekijk de planning

Deze planning is onder voorbehoud.

Project DOEN

De aanpak van de Nijkerkerbrug wordt uitgevoerd door Project DOEN. Dit is een project waarin wordt geleerd hoe de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en marktpartijen in projecten verder kan worden verbeterd. Het wordt uitgevoerd door projectteam DOEN (Rijkswaterstaat) en Combinatie NU (Mourik en BESIX).

Nieuws

Meer informatie

Bij vragen over de werkzaamheden kunt u gratis bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon: 0800-8002.

Onderliggende pagina's