N3: Renovatie Wantijbrug

N3: renovatie Wantijbrug

Waarom

  • De Wantijbrug N3 in Dordrecht vertoont materiaalmoeheid door toename van het zware (vracht)verkeer.
  • Aandrijfinstallaties, systemen en beweegbare brugdelen zijn toe aan vervanging.
  • Na de renovatie kan de brug over het Wantij weer minimaal tientallen jaren mee.
  • De Wantijbrug krijgt als 1e Rijkswaterstaatbrug een nieuw uniform systeem voor bediening, besturing en bewaking van bruggen.

Alle doelen en resultaten

Hoe

vervangen brugkleppen en vernieuwen bewegingswerk en systemen

Heb ik last van de werkzaamheden aan de Wantijbrug?

Hinder tijdens de renovatie is niet te voorkomen. In 2 lange weekenden, van 17 juli tot 21 juli en van 23 tot 27 juli, vervangen we de beweegbare delen (vallen) van de brug. Daarvoor is de brug en de N3 tussen de kruising Provincialeweg en de kruising Merwedestraat/Baanhoekweg in beide richtingen afgesloten voor al het verkeer. Als het nodig is, kunnen nood- en hulpdiensten over de brug. Het Wantij is gestremd voor al het scheepvaartverkeer. In augustus en september is de brug nog een aantal nachten afgesloten om de brug te testen.

Meer over hinder en maatregelen

Wanneer

Gereed: november 2020
17 - 21 juli 2020

Weekendafsluiting voor (vracht)auto's, openbaar vervoer en motoren van vrijdag 17 juli 21.00 tot dinsdag 21 juli 05.00 uur in verband met uit- en inhijsen nieuwe beweegbare brugdelen (de vallen). Alleen nood- en hulpdiensten (met dringende taak) kunnen over de brug. Het Wantij is gestremd voor alle scheepvaart en recreanten op het water.

Let op:

  • opritten naar de N3 kunnen in verband met het voorbereiden van de afsluiting eerder dicht zijn
  • van vrijdag 17 juli 23.59 uur tot maandag 20 juli 05.00 is ook oprit Papendrecht (23) naar de A15 richting Rotterdam afgesloten.

Meer informatie over omleidingen vindt u op de pagina Hinder en maatregelen.

18-19 en 24-25 juli 2020

Afsluiting Wantijbrug voor (brom)fietsers en voetgangers van zaterdag 18 juli 07.00 uur tot zondag 19 juli 07.00 uur en van vrijdag 24 juli 07.00 uur tot zaterdag 25 juli 07.00 uur. Meer informatie over omleidingen vindt u op de pagina Hinder en maatregelen.

23 - 27 juli 2020

Weekendafsluiting voor (vracht)auto's, openbaar vervoer en motoren van donderdag 23 juli 21.00 uur tot maandag 27 juli 05.00 uur in verband met uit- en inhijsen nieuwe beweegbare brugdelen (de vallen). Alleen nood-en hulpdiensten (met dringende taak) kunnen over de brug. De Wantij is gestremd voor alle scheepvaart en recreanten op het water.

Let op:

  • opritten naar de N3 kunnen in verband met het voorbereiden van de afsluiting eerder dicht zijn

Meer informatie over omleidingen vindt u op de pagina Hinder en maatregelen.

Bekijk de volledige planning

Deze planning is onder voorbehoud.

Video Animatie Wantijbrug (N3)

In onderstaande animatie ziet u waarom de renovatie nodig is, welke werkzaamheden worden uitgevoerd, waarom het nodig is om de brug 10 weken af te sluiten en wat de alternatieven zijn.

(Een animatie.) VOICE-OVER: De Wantijbrug is toe aan renovatie. Het is de eerste van 13 bruggen in Zuid-Holland die in het kader van de grootste onderhoudsopgave uit de geschiedenis van Rijkswaterstaat wordt aangepakt. De renovatie start 6 januari en duurt tot oktober 2020. De brug is van 19 januari tot 3 april afgesloten voor het meeste verkeer. Alleen nood- en hulpdiensten, openbaar vervoer fietsers, bromfietsers en voetgangers mogen over de brug. We vernieuwen de aandrijfinstallaties en de systemen voor bediening, besturing en bewaking. We voeren onder andere reparaties uit aan het beton en vervangen de leuningen. En we vervangen de 2 beweegbare delen van de brug door zwaardere, stalen exemplaren. Om die zwaardere delen te kunnen dragen versterken we de constructie van de brugkelder. Zo kan de brug weer tientallen jaren mee. Vanaf 6 januari tot oktober wordt de brug niet bediend. De scheepvaart hoger dan 6,25 m moet omvaren. (Een zeilboot keert om.) De afsluiting van de brug betekent hinder in en rond Dordrecht. We leiden verkeer om en stimuleren reisalternatieven. We vragen weggebruikers om de bus of de fiets te pakken waar mogelijk. Openbaar vervoer en fietsers mogen namelijk wel over de brug net als nood- en hulpdiensten. Die kunnen ook altijd over de brug. Doorgaand verkeer wordt omgeleid over de A15 en A16. De extra reistijd buiten de spits is 10 à 15 minuten. Vervoerders met gevaarlijke stoffen worden omgeleid via A15, A27, A59 en A16. (Een wegenkaart.) Gedurende de spits kan de extra reistijd oplopen, hou daar dus rekening mee. Om alles in goede banen te leiden, worden er meer bussen ingezet worden verkeerslichten tijdelijk anders afgesteld en zijn er meer P+R-terreinen voor carpoolen of de overstap op ov. Wilt u meer weten over de werkzaamheden en wat u kunt doen om de hinder te beperken? Kijk op n3werkzaamheden.nl of bel met 0800-8002. Voor meer informatie over alternatief vervoer kijkt u op ways2go.nl. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op n3werkzaamheden.nl of bel met 0800-8002. Voor meer informatie over alternatief vervoer kijkt u op ways2go.nl. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2020.)

Documenten

Nieuws

Meer nieuws