N3: Renovatie Wantijbrug

N3: renovatie Wantijbrug

Waarom

  • De Wantijbrug N3 in Dordrecht vertoont materiaalmoeheid door toename van het zware (vracht)verkeer.
  • Aandrijfinstallaties, systemen en beweegbare brugdelen zijn toe aan vervanging.
  • Na de renovatie kan de brug over het Wantij weer minimaal 30 jaar mee.
  • De Wantijbrug krijgt als eerste Rijkswaterstaatbrug in Nederland een nieuwe standaard voor bediening, besturing en bewaking van bruggen (3B-Bouwblok).

Alle doelen en resultaten

Hoe

vervangen brugkleppen en vernieuwen bewegingswerk

Heb ik last van de werkzaamheden aan de Wantijbrug?

Hinder tijdens de renovatie is niet te voorkomen. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, is de brug tot 3 april 2020 afgesloten voor auto’s, motoren en vrachtwagens. De afsluiting is in beide richtingen tussen de kruising Provincialeweg en de kruising Merwedestraat/Baanhoekweg. Nood- en hulpdiensten, het openbaar vervoer en (brom)fietsers en voetgangers kunnen altijd over de brug. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid en moet rekening houden met extra reistijd. Lokaal en bestemmingsverkeer krijgt ook te maken met extra drukte en vertragingen.

Meer over hinder en maatregelen

Wanneer

Gereed: 2020
2-3 april 2020 Afsluiting N3 tussen aansluiting A15-Provincialeweg en Copernicusweg-Merwedestraat/Baanhoekweg (1 rijrichting) in verband met verwijderen afsluiting Wantijbrug. Nood- en hulpdiensten, (brom)fietsers en voetgangers en hulpdiensten kunnen wel over/langs de brug.
April-juli 2020 Monteren nieuwe bedienings-, besturings- en bewakingssysteem
Juli 2020
  • Uit- en inhijsen nieuwe beweegbare brugdelen (de vallen)
  • Weekend- en nachtafsluitingen noodzakelijk

Bekijk de volledige planning

Deze planning is onder voorbehoud.

Video Animatie Wantijbrug (N3)

In onderstaande animatie ziet u waarom de renovatie nodig is, welke werkzaamheden worden uitgevoerd, waarom het nodig is om de brug 10 weken af te sluiten en wat de alternatieven zijn.

(Een animatie.) VOICE-OVER: De Wantijbrug is toe aan renovatie. Het is de eerste van 13 bruggen in Zuid-Holland die in het kader van de grootste onderhoudsopgave uit de geschiedenis van Rijkswaterstaat wordt aangepakt. De renovatie start 6 januari en duurt tot oktober 2020. De brug is van 19 januari tot 3 april afgesloten voor het meeste verkeer. Alleen nood- en hulpdiensten, openbaar vervoer fietsers, bromfietsers en voetgangers mogen over de brug. We vernieuwen de aandrijfinstallaties en de systemen voor bediening, besturing en bewaking. We voeren onder andere reparaties uit aan het beton en vervangen de leuningen. En we vervangen de 2 beweegbare delen van de brug door zwaardere, stalen exemplaren. Om die zwaardere delen te kunnen dragen versterken we de constructie van de brugkelder. Zo kan de brug weer tientallen jaren mee. Vanaf 6 januari tot oktober wordt de brug niet bediend. De scheepvaart hoger dan 6,25 m moet omvaren. (Een zeilboot keert om.) De afsluiting van de brug betekent hinder in en rond Dordrecht. We leiden verkeer om en stimuleren reisalternatieven. We vragen weggebruikers om de bus of de fiets te pakken waar mogelijk. Openbaar vervoer en fietsers mogen namelijk wel over de brug net als nood- en hulpdiensten. Die kunnen ook altijd over de brug. Doorgaand verkeer wordt omgeleid over de A15 en A16. De extra reistijd buiten de spits is 10 à 15 minuten. Vervoerders met gevaarlijke stoffen worden omgeleid via A15, A27, A59 en A16. (Een wegenkaart.) Gedurende de spits kan de extra reistijd oplopen, hou daar dus rekening mee. Om alles in goede banen te leiden, worden er meer bussen ingezet worden verkeerslichten tijdelijk anders afgesteld en zijn er meer P+R-terreinen voor carpoolen of de overstap op ov. Wilt u meer weten over de werkzaamheden en wat u kunt doen om de hinder te beperken? Kijk op n3werkzaamheden.nl of bel met 0800-8002. Voor meer informatie over alternatief vervoer kijkt u op ways2go.nl. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op n3werkzaamheden.nl of bel met 0800-8002. Voor meer informatie over alternatief vervoer kijkt u op ways2go.nl. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2020.)

Documenten

Nieuws

Meer nieuws