N3: Renovatie Wantijbrug

N3: renovatie Wantijbrug

Waarom

  • De Wantijbrug tussen Papendrecht en Dordrecht vertoont materiaalmoeheid door toename van het zware (vracht)verkeer.
  • Aandrijfinstallaties, systemen en beweegbare brugdelen zijn toe aan vervanging.
  • Na de renovatie kan de brug over het Wantij weer minimaal 30 jaar mee.
  • De Wantijbrug krijgt als eerste Rijkswaterstaatbrug in Nederland een nieuwe standaard voor bediening, besturing en bewaking van bruggen (3B-Bouwblok).

Alle doelen en resultaten

Hoe

vervangen brugkleppen en vernieuwen bewegingswerk

Heb ik last van de werkzaamheden aan de Wantijbrug?

Hinder tijdens de renovatie is niet te voorkomen. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren is de brug vanaf 19 januari 19.00 tot 3 april 2020 05.00 uur afgesloten voor auto’s, motoren en vrachtwagens. Ook is vanaf 19 januari 19.00 uur tot 20 januari 05.00 uur de N3 in 1 rijrichting afgesloten tussen de aansluiting A15 en de kruising Provincialeweg en vanaf de kruising Copernicusweg tot de kruising Merwedestraat/Baanhoekweg. Dit in verband met opbouw van de afsluiting van de Wantijbrug. Nood- en hulpdiensten, (brom)fietsers en voetgangers kunnen wel over de brug. Het openbaar vervoer kan vanaf 20 januari 05.00 uur tot 2 april 19.00 uur over de brug. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid en moet rekening houden met extra reistijd. Lokaal en bestemmingsverkeer krijgt ook te maken met extra drukte en vertragingen.

Meer over hinder en maatregelen

Wanneer

Gereed: 2020
19-20 januari 2020 Afsluiting N3 tussen de aansluiting A15 en de Provincialeweg en vanaf de Copernicusweg tot de Merwedestraat/Baanhoekweg (1 rijrichting), in verband met opbouw van de afsluiting van de Wantijbrug. Nood- en hulpdiensten, (brom)fietsers en voetgangers kunnen wel over/langs de brug.
20 januari-2 april 2020
  • Start renovatie. Onder andere versterken constructie en brugkelder, verwijderen installaties en betonreparaties.
  • Afsluiting Wantijbrug N3 tussen kruising Provincialeweg en kruising Merwedestraat/Baanhoekweg in beide richtingen voor auto’s, motoren en vrachtwagens. Nood- en hulpdiensten, het openbaar vervoer, (brom)fietsers en voetgangers kunnen wel over de brug.
2-3 april 2020 Afsluiting N3 tussen aansluiting A15-Provincialeweg en Copernicusweg-Merwedestraat/Baanhoekweg (1 rijrichting) in verband met verwijderen afsluiting Wantijbrug. Nood- en hulpdiensten, (brom)fietsers en voetgangers en hulpdiensten kunnen wel over/langs de brug.

Bekijk de volledige planning

Deze planning is onder voorbehoud.

Video Renovatie Wantijbrug (N3)

In onderstaande video ziet u waarom we de Wantijbrug renoveren, hoe we dat doen en welke hinder de werkzaamheden met zich meebrengen.

RUSTIGE MUZIEK (Voice-Over:) Veel van onze bruggen, tunnels en wegen stammen uit de jaren 50 en 60. We gebruiken ze steeds intensiever. Voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer, vervangt en renoveert Rijkswaterstaat de komende jaren daarom veel van dit soort kunstwerken. In Zuid-Holland alleen al 30. De eerste brug die we grondig aanpakken is de Wantijbrug bij Dordrecht. (Diana Wonnink:) De Wantijbrug krijgt twee nieuwe zwaardere brugdekken en een nieuw systeem om de brug te bedienen, besturen en bewaken. (Voice-Over) Om de installaties te vervangen, moet een gedeelte van zijwand van de kelder worden verwijderd. Op dat moment is de brug onvoldoende sterk om het (zware) vrachtverkeer te kunnen dragen. In overleg met de Veiligheidsregio is besloten dat de brug vanaf 20 januari voor 2,5 maand afgesloten wordt voor al het verkeer. Alleen de nood- en hulpdiensten, het openbaar vervoer en de bromfietsers en fietsers mogen nog wel gebruik maken van de brug. Hinder voorkomen kan niet, maar tijdens deze afsluiting doen we er alles aan om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Denk hierbij aan acties om anders reizen te stimuleren, duidelijke omleidingsroutes en aan anders afstellen van verkeerslichten.” (Diana Wonnink:) We begrijpen dat die hinder niet prettig is, maar deze afsluiting is wel de veiligste oplossing. In het najaar zijn er nog een aantal weekend- en nachtafsluitingen nodig om de brugdekken te vervangen en te testen, maar als deze renovatie achter de rug is, dan kan de Wantijbrug weer een flink aantal jaar mee! (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/renovatiewantijbrug. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2019.) RUSTIGE MUZIEK DIE WEGEBT

Documenten

Nieuws

Meer nieuws