N3: Renovatie Wantijbrug

N3: renovatie Wantijbrug

Waarom

  • De Wantijbrug N3 in Dordrecht vertoont materiaalmoeheid door toename van het zware (vracht)verkeer.
  • Aandrijfinstallaties, systemen en beweegbare brugdelen zijn toe aan vervanging.
  • Na de renovatie kan de brug over het Wantij weer minimaal 30 jaar mee.
  • De Wantijbrug krijgt als eerste Rijkswaterstaatbrug in Nederland een nieuwe standaard voor bediening, besturing en bewaking van bruggen (3B-Bouwblok).

Alle doelen en resultaten

Hoe

vervangen brugkleppen en vernieuwen bewegingswerk

Heb ik last van de werkzaamheden aan de Wantijbrug?

Hinder tijdens de renovatie is niet te voorkomen. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, is de brug tot 3 april 2020 afgesloten voor auto’s, motoren en vrachtwagens. De afsluiting is in beide richtingen tussen de kruising Provincialeweg en de kruising Merwedestraat/Baanhoekweg. Nood- en hulpdiensten, het openbaar vervoer en (brom)fietsers en voetgangers kunnen altijd over de brug. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid en moet rekening houden met extra reistijd. Lokaal en bestemmingsverkeer krijgt ook te maken met extra drukte en vertragingen.

Meer over hinder en maatregelen

Wanneer

Gereed: 2020
20 januari-2 april 2020
  • Start renovatie. Onder andere versterken constructie en brugkelder, verwijderen installaties en betonreparaties.
  • Afsluiting Wantijbrug N3 tussen kruising Provincialeweg en kruising Merwedestraat/Baanhoekweg in beide richtingen voor auto’s, motoren en vrachtwagens. Nood- en hulpdiensten, het openbaar vervoer, (brom)fietsers en voetgangers kunnen wel over de brug.
2-3 april 2020 Afsluiting N3 tussen aansluiting A15-Provincialeweg en Copernicusweg-Merwedestraat/Baanhoekweg (1 rijrichting) in verband met verwijderen afsluiting Wantijbrug. Nood- en hulpdiensten, (brom)fietsers en voetgangers en hulpdiensten kunnen wel over/langs de brug.
April-juli 2020 Monteren nieuwe bedienings-, besturings- en bewakingssysteem

Bekijk de volledige planning

Deze planning is onder voorbehoud.

Video Renovatie Wantijbrug (N3)

In onderstaande video ziet u waarom we de Wantijbrug renoveren, hoe we dat doen en welke hinder de werkzaamheden met zich meebrengen.

RUSTIGE MUZIEK (Voice-Over:) Veel van onze bruggen, tunnels en wegen stammen uit de jaren 50 en 60. We gebruiken ze steeds intensiever. Voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer, vervangt en renoveert Rijkswaterstaat de komende jaren daarom veel van dit soort kunstwerken. In Zuid-Holland alleen al 30. De eerste brug die we grondig aanpakken is de Wantijbrug bij Dordrecht. (Diana Wonnink:) De Wantijbrug krijgt twee nieuwe zwaardere brugdekken en een nieuw systeem om de brug te bedienen, besturen en bewaken. (Voice-Over) Om de installaties te vervangen, moet een gedeelte van zijwand van de kelder worden verwijderd. Op dat moment is de brug onvoldoende sterk om het (zware) vrachtverkeer te kunnen dragen. In overleg met de Veiligheidsregio is besloten dat de brug vanaf 20 januari voor 2,5 maand afgesloten wordt voor al het verkeer. Alleen de nood- en hulpdiensten, het openbaar vervoer en de bromfietsers en fietsers mogen nog wel gebruik maken van de brug. Hinder voorkomen kan niet, maar tijdens deze afsluiting doen we er alles aan om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Denk hierbij aan acties om anders reizen te stimuleren, duidelijke omleidingsroutes en aan anders afstellen van verkeerslichten.” (Diana Wonnink:) We begrijpen dat die hinder niet prettig is, maar deze afsluiting is wel de veiligste oplossing. In het najaar zijn er nog een aantal weekend- en nachtafsluitingen nodig om de brugdekken te vervangen en te testen, maar als deze renovatie achter de rug is, dan kan de Wantijbrug weer een flink aantal jaar mee! (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/renovatiewantijbrug. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2019.) RUSTIGE MUZIEK DIE WEGEBT

Documenten

Nieuws

Meer nieuws