05 Veelgestelde vragen

Onderliggende pagina's

Veelgestelde vragen

Vragen

Waar vind ik het laatste nieuws over het project A9 Holendrecht–Diemen (Gaasperdammerweg)?

Bekijk alle foto’s en video’s, of raadpleeg het IXAS-werkschema over de werkzaamheden op het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat.

Wat houden de werkzaamheden in?

De werkzaamheden voor de aanleg van de extra rijstroken bestaan uit de bouw van de Gaasperdammertunnel, het verbreden en deels verleggen van de rijbanen en het verbreden van viaducten. Bij knooppunt Holendrecht bouwen we 2 nieuwe verbindingsbogen en een fly-over. Het geluidsscherm bij Kantershof verhogen, verplaatsten en verlengen we. Tot slot vervangen we de asfaltverharding door dubbellaags geluidreducerend asfalt en passen we de bewegwijzering aan.

Wat gebeurt er met de bestaande viaducten?

Rijkswaterstaat verlengde de viaducten in de spoorlijn Amsterdam - Utrecht en de Geinlijn (metro) over de A9. Hiermee maakten we ruimte voor de toekomstige 5 tunnelbuizen en creëerden we zo een tijdelijke onderdoorgang tijdens de bouw van de Gaasperdammertunnel voor het verkeer op de A9.

Hoe komt het gebied op en rond de tunnel eruit te zien?

De A9 vormt na de realisatie van de tunnel geen belemmering meer tussen de gebieden aan weerszijden van de Gaasperdammerweg. Samen met de gemeente Amsterdam en omwonenden heeft Rijkswaterstaat een groeninrichtingsplan gemaakt voor het tunneldak en de directe omgeving van de tunnel. Op tunneldakkomt een groot park. Op en rond de tunnel komen 1500 bomen. We zaaien de ruimte tussen de bomen in met gras en bloemen. Voetpaden maken het mogelijk om straks over het dak van de tunnel te lopen. De wijken rondom de A9 krijgen met de komst van de tunnel schonere lucht en minder geluidsoverlast.

In Amsterdam-Zuidoost zijn nieuwe watergangen gegraven. De vijvers in de Bijlmerweide zijn met 2,27 ha vergroot om het oppervlaktewater ruimte te geven. Rond de Gaasperplas is een bypass gegraven, zodat het water uit de woonwijken van Gaasperdam om de plas heen naar de Gaasp stroomt. De waterkwaliteit van de Gaasperplas is hierdoor verbeterd.

Wat gebeurt er met de huidige brug over de Gaasp?

Ten zuiden van de bestaande brug over de Gaasp is een nieuwe brug gebouwd. Hier rijdt nu het verkeer. De oude brug is gesloopt en op de plek van deze brug wordt een nieuwe brug gebouwd.

Er komen dus 2 bruggen naast elkaar. Op het Online Bezoekerscentrum vindt u het laatste nieuws over de brug over de Gaasp.

Waar kan ik terecht met vragen?

Voor vragen en klachten over de bouw of het bouwterrein belt u met het landelijke informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002. De Landelijke Informatielijn is bereikbaar tussen 07.00 en 22.00 uur (maandag t/m vrijdag) en in het weekend en op feestdagen tussen 10.00 en 18.30 uur. Buiten deze uren kunt u bellen met het nachtmeldpunt van IXAS: 020 – 4804070. De medewerkers kunnen indien nodig contact opnemen met  de IXAS-calamiteitendienst en/of 112 bellen. Ze doen dit bij meldingen over brand, wateroverlast, omvallend materieel, inbraak en mensen die over het bouwterrein lopen. Voor vragen en klachten over de openbare ruimte belt u met de gemeente Amsterdam: 14 020, bereikbaar op werkdagen van 08.00 – 18.00 uur. 

Als er een calamiteit is kunt u contact opnemen met het servicenummer van de politie: 0900 – 8844. De politie maakt een inschatting van de ernst van de situatie en onderneemt direct verdere actie indien nodig. Uiteraard belt u 112 indien er een direct levensbedreigende situatie is, u getuige bent van een overval, et cetera.