Video's

Hieronder vindt u video's over de planuitwerking A27/A1 Utrecht-Noord - knooppunt Eemnes - aansluiting Bunschoten-Spakenburg.

Sloop fietsbrug Zwaluwenberg

Ten behoeve van de verbreding A27/A1 is in 1 nacht de fietsbrug Zwaluwenberg gesloopt. De fietsbrug wordt vervangen, omdat de constructie niet meer voldoende veilig is voor toekomstig gebruik en te smal is voor de verbrede weg. Binnen 7 uur was de 80 m lange fietsbrug gesloopt en het puin afgevoerd.

(In het donker staan felverlichte machines en auto's op een snelweg. Beeldtitel: Verbreding A27/A1. Sloop fietsbrug Zwaluwenberg.) STEVIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (Twee sloophamers beginnen het brugdek stuk te breken. Stof en puin vallen onder de brug op de weg. Een vrachtwagen rijdt achteruit naar de brug toe. Aan de andere kant is ook een sloopmachine aan het werk. Mannen in werkpakken kijken toe en lopen rond.) (Steeds meer verwijderen de sloophamers, tot het middenstuk van de brug verdwenen is. Even later is de pijler links aan de beurt. Vrachtwagens rijden af en aan om het puin af te voeren.) (Onder het geweld van de sloopmachines wordt de pijler in rap tempo kleiner. Verwrongen ijzeren staven steken uit het kapotte beton. Dan stort het gevaarte in. De hamers blijven inhakken op de resten die op de grond liggen.) (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op www.verbredingA27A1.nl. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2017.)

Schuiven wegdekken viaduct bij Bilthoven

Voor de verbreding van de A27 vervangt Rijkswaterstaat het viaduct over de A27 bij Bilthoven. Om te zorgen dat weggebruikers gebruik kunnen blijven maken van het viaduct, werden de wegdekken in totaal 30 m uit elkaar geschoven.

(Een ovale rotonde met zandhopen en machines erbij. Beeldtitel: Verbreding A27/A1. Schuiven wegdekken viaduct bij Bilthoven. 's Avonds raast het verkeer langs betonnen afzettingen. Boven een rijstrook werkt een man aan een balk. Een stuk wegdek verschuift.) RUSTIGE MUZIEK MANNENSTEM: Staat strak, blauw open. MAN: Blauw is open. Oké, komt-ie. (Mannen in werkpakken lopen over het viaduct. Nog steeds rijdt er veel verkeer onderdoor. Een dikke stalen pijp beweegt zich rondom een glimmende buis. Steeds verder verschuift het wegdek. Op de snelweg razen nog steeds auto's langs. Wegwerkers lopen over het felverlichte viaduct terwijl het zich boven de weg verplaatst. Een man praat in een portofoon.) DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER Oké, gooi ze allebei maar weer dicht. (Zijn collega drukt twee hendels naar beneden. Als het weer licht is, liggen de lange zijden van de ovale rotonde een stuk verder uit elkaar. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op www.verbredingA27A1.nl. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2017.) DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG

Vijzelen viaduct Zeldert bij Bunschoten-Spakenburg

Voor de verbreding van de A27 heeft Rijkswaterstaat het viaduct Zeldert op de A1 bij Bunschoten-Spakenburg verbreed. Om voldoende doorrijhoogte te behouden voor het onderliggende wegennet, is het wegdek een halve meter omhoog gebracht. Ook wel 'vijzelen' genoemd.

(Beeldtekst: Verbreding A27/A1. Vijzelen viaduct Bunschoten-Spakenburg.) RUSTIGE MUZIEK (Een snelweg in het donker. Er is een rijstrook afgesloten en signalisatiewagens rijden traag langs. Een wegenwerker gebaart naar een kraanbestuurder die betonnen vangrails van de grond tilt. Een kraan ontmantelt een rijstrooksignalisatiebrug en wegenwerkers begeleiden de dwarsbalk met kabels. Grote machines drillen het wegdek open.) Ja, zes meter erbij. MANNENSTEM: Ring in de voegen en borgen. (Op versnelde beelden wordt het viaduct uit de grond naar boven getild. Enkele arbeiders bekijken een plan. Er staan verschillende vrachtwagens en machines op de snelweg en de arbeiders zijn geconcentreerd aan het werk. Een vrachtwagen wordt gevuld met asfalt.) DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER (Het is weer licht en de werken gaan verder. Een machine stort al rijdend asfalt op het wegdek. Langzaam rijdt de machine verder en even later rijden twee walsen over het verse asfalt.) DE RUSTIGE MUZIEK EBT WEG (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op www.verbredingA27A1.nl. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2018.)

Sloop oude viaducten bij Bilthoven en Hilversum

Als onderdeel van de verbreding A27/A1 sloopte aannemerscombinatie 3Angle in het weekend van 25-28 mei 2018 de oude viaducten bij Bilthoven en Hilversum. De nieuwe viaducten zijn datzelfde weekend afgebouwd en sinds 28 mei 2018 open voor verkeer. De ovonde (ovale rotonde) bij aansluiting Bilthoven heeft plaatsgemaakt voor een kruispunt met verkeerslichten. De aansluiting is daardoor nu beter te monitoren en te regelen. Hilversum heeft een compactere aansluiting gekregen. Dit heeft de volgende voordelen: minder ruimtegebruik, lagere kosten en een betere verkeersveiligheid.

(Beeldtitel: Aanvang werkzaamheden aansluiting Bilthoven vrijdag 25 mei. In het donker werken mensen aan een weg. Een sloophamer breekt een viaduct af. Een wegwerker wijst met z'n vinger naar beneden.) LEVENDIGE MUZIEK (Versnelde beelden van sloopwerktuigen die het viaduct verder afbreken. Een betonschaar laat stukken beton naar beneden vallen. Met hun knipperlichten aan rijden zandwagens over een verlaten snelweg.) (Zand stort van een transportband in een laadbak. Versnelde beelden van mensen die in het donker een kruispunt aanleggen.) (Onder een stralend blauwe hemel breken de sloopwerktuigen het viaduct verder af. Wegwerkers in oranje veiligheidskleding kijken even toe.) (Op de snelweg die onder het viaduct door loopt, vullen graafmachines de laadbakken van meerdere zandwagens. Een man met gehoorbescherming op brandt iets dicht. Andere wegwerkers brengen een nieuwe laag asfalt aan. Over de nieuwe laag rijdt een wals heen. Achter het stuur zit een man die over z'n schouder kijkt.) (Een andere man slijpt met een slijpschijf een tegel doormidden. Achter hekken staan mensen naar de werkzaamheden te kijken. Op het kruispunt, dat nog niet klaar is, staan wel al verkeerslichten. Een) MAN: Het is geweldig als je ziet wat er aan planning voorafgaat en dat dan de mannen in een weekend alles weghalen en alles weer opbouwen stoplichten die er nooit gestaan hebben. Mensen die afgelopen vrijdag hier om vijf uur nog in de file stonden kunnen maandagochtend in één keer doorrijden naar Utrecht. Het is geweldig. VROUW: Ik vind het onvoorstelbaar dat ze zo in een weekend voor elkaar krijgen wat, ja, onmogelijk lijkt. En dat het verkeer er dan weer door komt. En eind van het jaar is het helemaal klaar, geweldig. We dachten van: het is een mooie dag we pakken de fiets, kunnen we lekker dichtbij komen. Want met de auto heeft weinig zin, want dan lukt dat niet. En, ja, m'n kleinzoon vindt dat prachtig, hè, al die machines. (Aldus een man. Beeldtekst: Eindresultaat aansluiting Bilthoven maandagochtend 28 mei. In datzelfde weekend aanvang werkzaamheden bij aansluiting Hilversum vrijdag 25 mei.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER TOT HET EIND VAN DE VIDEO (Versnelde beelden van sloopwerktuigen die, terwijl de nacht dag wordt, een viaduct afbreken tot uiteindelijk enkel een berg gruis overblijft. Op de matrixborden boven de lege snelweg waar de sloopwerktuigen bezig zijn, staan rode kruisen. Op een geel bordje staat onder andere: A27.) (Beeldtekst: Eindresultaat aansluiting Hilversum maandagochtend 28 mei. Over de snelweg rijdt in beide richtingen verkeer. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op www.verbredingA27A1.nl. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2018.)