Doelen en resultaten

Doelen en resultaten

Rijkswaterstaat werkte van 26 september tot zaterdagochtend 2 november 2019 07.00 uur op de snelweg A12 Galecopperbrug (rijrichting Arnhem). We hebben nieuwe voegovergangen geplaatst. Ook vervangen we de opleggingen die geschikt zijn voor de zuidelijke brug.

Voegovergangen en opleggingen

Voegovergangen zijn stalen delen in het wegdek tussen de brug en het vasteland. Ze zorgen dat de brug kan krimpen en uitzetten en dat weggebruikers comfortabel en veilig over de brug kunnen rijden. Opleggingen bevinden zich onder de brug en brengen de belasting van het verkeer over naar de pijlers en de fundering.

Aanleiding werkzaamheden Galecopperbrug

Op de Galecopperbrug zijn de voegovergangen en opleggingen tijdens en na de renovatie (2013-2015) onder spanning komen te staan. De oorzaak lag in de combinatie van 2 factoren, zo bleek uit vervolgonderzoek.

Ten eerste bereikte het deel van de brug waar het staal open lag tijdens de renovatie hoge temperaturen door zeer sterke zon. Ten tweede werkten er in de brug zogeheten ingesloten krachten. Deze waren tot de renovatie niet zichtbaar. Door de combinatie van deze factoren zette het brugdek anders uit dan verwacht.

Door de tijdelijke uitzetting van de brug beschadigden delen van opleggingen onder de zuidelijke Galecopperbrug, waardoor de brug meer ruimte kreeg om te bewegen en de voegovergangen onder druk zijn komen te staan. De brug is hierdoor niet minder veilig geworden. Wel slijten de voegovergangen sneller dan gewenst.

Voegovergangen noordbrug Galecopperbrug

De voegovergangen op de noordbrug (rijrichting van Arnhem naar Den Haag) zijn ook uitvoerig geïnspecteerd. Deze hoeven nog niet te worden vervangen.

Resultaat werkzaamheden Galecopperbrug

Door nieuwe voegovergangen te plaatsen voordat ze beschadigd raken, konden we het vervangingswerk beheerst plannen en uitvoeren. Zo zorgen we dat deze cruciale A12-verbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal ook in de toekomst veilig te gebruiken blijft.