Ongeval en schade

onderliggende pagina's

Ongeval en schade

Ongeval of pech? Rijkswaterstaat helpt

Na een incident zorgen weginspecteurs van Rijkswaterstaat, samen met de hulpdiensten, dat de weg zo snel mogelijk weer vrij en veilig is.

Pech onderweg?

  • Probeer door te rijden naar een pechhaven. 
  • Lukt dat niet, zet uw auto dan zoveel mogelijk rechts van de snelweg stil. 
  • Zet uw alarmlichten aan en stap voorzichtig uit.
  • Ga achter de vangrail staan en bel een pechhulpdienst.

Gevonden voorwerpen op de snelweg

Onze weginspecteurs vinden van alles tijdens hun werk. Zo horen schoenen bij de meest gevonden voorwerpen. Ziet u een voorwerp liggen dat voor een onveilige situatie zorgt? Bel dan snel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800-8002. We kunnen dan meteen actie ondernemen en het voorwerp door één van onze weginspecteurs laten verwijderen. Wanneer u zelf iets op de snelweg bent verloren kunt u ook bij Rijkswaterstaat navragen of wij het hebben gevonden. U kunt contact opnemen met de Landelijke Informatielijn en doorgeven wat u kwijt bent en op welke weg u reed. Denk hierbij aan de rijrichting en de afstandsaanduiding die zijn aangegeven op de hectometerpaaltjes.

Vraag en antwoord

Wat moet ik doen bij pech in een tunnel?

Pech in een tunnel kan gevaarlijk zijn. Breng uzelf in veiligheid door uit de auto te stappen. Zoek de hulppostkast en volg de instructies van Rijkswaterstaat. Lukt dit niet: bel 112.

Waar kan ik schade verhalen?

Als uw auto beschadigd is geraakt op 1 van onze wegen, dan kunt u in sommige gevallen bij ons een schadeclaim indienen.

Vaste uitwijkroutes

Snelwegen waar na een ongeval of andere stremming het verkeer snel vastloopt, hebben vaste uitwijkroutes. Deze omleidingroutes herkent u aan de blauwe borden met daarop een U. Ze zijn bevestigd aan de bestaande routeborden. Als u de richting volgt die de U-borden aangeven, komt u via de omleiding weer terug op de rijksweg.