Scheepsafvalstoffenverdrag

onderliggende pagina's

Scheepsafvalstoffenverdrag

In het Scheepsafvalstoffenverdrag (SAV) staan afspraken over de inzameling van afval in de binnenvaart. Inzameling van afval gaat via het principe: de vervuiler betaalt. Het verdrag geldt ook in Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland.

Het SAV bestaat uit 3 delen die de verzameling, afgifte en inname beschrijven van:

Het verdrag staat internationaal bekend onder de afkorting CDNI (Convention relative à la collecte, au dépôt et à la réception des Déchets survenant en Navigation rhénane et Intérieure). In Nederland spreekt men ook wel over het Scheepsafvalstoffenbesluit, dat is de omzetting van het internationale verdrag in de Nederlandse wetgeving.

Het Handboek Scheepsafvalstoffenverdrag (PDF, 536,66 kB) en de Bijlagen SAV (PDF, 511,15 kB) geven een overzichtelijke beschrijving van alle facetten van het verdrag. Ook heeft het CDNI een overzichtsfilm gemaakt van het verdrag.

Waar kan ik mijn bedrijfsafval kwijt? Hoe werkt het abonnementensysteem voor restafval? Om deze vragen te beantwoorden, heeft Rijkswaterstaat in samenwerking met IenM, Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart (SAB) en de brancheverenigingen 2 infographics gemaakt over afgifte scheepsafvalstoffen (PDF, 3,46 MB) en het abonnementensysteem deel C (PDF, 3,46 MB).

Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart

De Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB) is namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu verantwoordelijk voor een aantal uitvoeringstaken van het SAV. Zij zorgt voor de organisatie van het financieringssysteem van deel A. Ook zorgt de SAB voor de inzameling van het afval van deel A en C. 

Daarnaast is de SAB verantwoordelijk voor het verstrekken, controleren en verder behandelen van een aantal vaardocumenten ten behoeve van binnenschepen en/of bemanningsleden van binnenschepen.

Documenten

Scheepsbedrijfsafval: inzamelen en afvoeren
pdf 3 MB / mei 2017
Een abonnement voor overig scheepsbedrijfsafval (deel C, CDNI), hoe werkt dat?
pdf 3 MB / mei 2017
CDNI Scheepsafvalstoffenverdrag
pdf 2 MB / april 2016
Persbericht CDNI - Zomerzitting 2016 van de Conferentie van Verdragsluitende Partijen van het CDNI (juli 2016)
pdf 243 kB / oktober 2016
Persbericht CDNI - Winterzitting van de Conferentie van Verdragsluitende Partijen en hoorzitting met het bedrijfsleven (januari 2016)
pdf 246 kB / oktober 2016
Persbericht CDNI - Winterzitting van de Conferentie van Verdragsluitende Partijen (januari 2015)
pdf 243 kB / april 2016

Nieuws

Overgangsbepalingen afval van scheepslading lopen af

04 november 2014 - De Conferentie der Verdragsluitende Partijen (CVP) van het Scheepsafvalstoffenverdrag meldt dat op 1 november de overgangsbepalingen voor afval van de lading (deel B van het... Lees het volledige nieuwsbericht

Ook voor de recreatievaart: Afval afgeven langs de rijksvaarwegen? Neem een abonnement!

25 juni 2014 - Beroepsschippers betalen sinds 1 november 2013 zelf de kosten voor inzameling en verwerking van overig scheepsbedrijfsafval, waaronder huisvuil en niet-oliehoudend klein gevaarlijk... Lees het volledige nieuwsbericht

Abonnement afvalinzameling binnenvaart aangepast

20 mei 2014 - Met ingang van 1 juli a.s. geldt er een aangepast abonnementensysteem voor de inzameling van ‘overig scheepsbedrijfsafval’, waaronder huisvuil, voor de scheepvaart. Er komen drie... Lees het volledige nieuwsbericht

Ga naar alle nieuwsberichten over het scheepsafvalstoffenverdrag

Gerelateerde onderwerpen

Stuur door