Veilig snelvaren

Veilig snelvaren

Met een motorboot of jetski het water op? Of een sportief dagje waterskiën? Om veilig te kunnen snelvaren, gelden er regels. Hieronder vindt u de belangrijkste op een rij.

Deze regels gelden voor alle schepen die korter zijn dan 20 m en harder kunnen varen dan 20 km/h. Dus ook voor waterscooters en jetski’s. In hoofdstuk 8 van het binnenvaartpolitiereglement leest u meer over de regels voor snelvaren.

Als bestuurder en schipper van een snelle motorboot/waterscooter:

  • bent u tenminste 18 jaar
  • heeft u een geldig vaarbewijs (aan boord)
  • heeft u een registratiebewijs van uw vaartuig (aan boord)
  • houdt u zich aan de snelheidsregels
  • heeft en gebruikt u een dodemanskoord (of vergelijkbare voorziening), die ervoor zorgt dat de motor automatisch afslaat als de bestuurder plotseling overboord valt
  • draagt u een reddingsvest als u staand het vaartuig bestuurt
  • heeft u voor elke opvarende een reddingsvest binnen handbereik

Maximumsnelheid motorboten

Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h. In de Regeling snelle motorboten Rijkswateren 1995 staat waar u op de rijksvaarwegen sneller dan 20 km/h mag varen. Ook vindt u deze informatie (en snelvaargebieden op provinciale en gemeentelijke wateren) op de overzichtskaart snelvaargebieden van Varen doe je Samen. In deze documenten staat ook in welke gebieden waterskiën is toegestaan. De bebording langs de vaarweg is altijd leidend.

Waterskiën: altijd op de uitkijk

Wilt u waterskiën? Dan gelden dezelfde regels als voor het varen met een snelle motorboot. Bovendien moet een extra persoon van ten minste 15 jaar aan boord zijn. Deze let voortdurend op de waterskiër(s) en de directe omgeving.

Houd snelvaren leuk en veilig

Houd tijdens het waterskiën, jetskiën en varen met een motorboot rekening met andere recreanten op het water. Zorg ervoor dat u hen niet in gevaar brengt of hindert door veel herrie of golven te maken of in gevaar brengt.

Op de grote vaarwegen kunt u ook grote beroepsvaart tegenkomen. Houd rekening met de golfslag en zuiging die zij kunnen veroorzaken. Houd stuurboordwal en vaar niet voor een schip. Binnenvaartschepen hebben vaak een dode hoek van wel 350 m en kunnen niet zomaar voor u uitwijken.

Onderliggende pagina's